Afbeelding
Foto: Stockfoto 123RF

Papendrecht houdt dankzij incidentele meevallers 5,4 miljoen euro over

Algemeen

PAPENDRECHT • De gemeente Papendrecht heeft de jaarrekening over 2021 afgesloten met een batig saldo van 5,4 miljoen euro. De meevaller is tot stand gekomen dankzij incidentele meevallers.

Elk jaar laat de gemeente in de jaarrekening zien waaraan zij het afgelopen jaar geld heeft besteed. Het jaar 2021 is wederom, net als in 2020 een uitzonderlijk jaar geweest. Mede door de corona-pandemie.

Vorig jaar zijn er stevige keuzes gemaakt om de financiële situatie van de gemeente Papendrecht te stabiliseren. De grootste uitdaging was het vinden van balans tussen het nemen van ingrijpende maatregelen en het behouden van de voorzieningen van de Papendrechtse samenleving.

Er zijn ombuigingen doorgevoerd inclusief extra verhoging van de lokale lasten. Daarmee is Papendrecht in staat geweest de basis maatschappelijke infrastructuur (zowel in het sociale als het fysieke domein) te behouden.

Ook voor de komende jaren blijft het financieel perspectief om aandacht vragen en zullen mogelijk ombuigingen nodig zijn. Desalniettemin sluit Papendrecht 2021 af met een positief resultaat van 5,4 miljoen euro.

Beperkingen
“Mede door de beperkingen van de coronamaatregelen houden we een flink bedrag op de rekening over. Maar dat is bijna misleidend. Het betreft incidentele meevallers. Onze structurele positie behoeft nog steeds aandacht. Je kan immers niet meer uitgeven, dan dat er binnenkomt,” licht wethouder Arno Janssen van Financiën toe.

Bij het vaststellen van de begroting 2021 zijn er vooral technische ombuigingen, oftewel bezuinigingen doorgevoerd en gerealiseerd. Bij de besluitvorming over de begroting 2022 zijn vergaande en fundamentele keuzes gemaakt over de gemeentefinanciën en is meer balans gebracht tussen het hoge voorzieningenniveau en gemiddelde lokale lasten.

De behandeling van de Jaarrekening staat gepland voor de raad van 5 juli. Twee dagen later, in de raad van 7 juli, wordt de Perspectiefnota behandeld, in opmaat naar de begroting voor 2023 en verder.