'Veiliger' door mobieltje op de fiets

regio • Ruim zeven op de tien jongeren voelen zich wel eens onveilig tijdens het fietsen in het donker, voornamelijk vanwege straatintimidatie. Een grote groep jongeren gebruikt dan ook hun telefoon op dat moment om zich veiliger te voelen, ook al mag dit niet. Dat blijkt uit een onderzoek van jongerenorganisatie TeamAlert.

Vooral jonge meiden ervaren vaak intimidatie op straat, zoals naroepen, nafluiten, sissen of zelfs achternalopen of betasten. Het intimideren op straat gebeurt met name als jongeren onderweg zijn op de fiets. Uit de enquête komt naar voren dat 72 procent van de ondervraagden zich in meer of mindere mate onveilig voelt in het donker op de fiets. Opvallend is dat er een groot verschil is tussen jonge meiden en jongens: 77 procent van de meiden voelt zich wel eens onveilig op de fiets in het donker, tegenover 17 procent van de jongens. 

Geen boete geven

Jongeren nemen vaak maatregelen tijdens het fietsen in het donker om zichzelf een veiliger gevoel te geven. Sneller fietsen is er een van, een appje naar vrienden bij thuiskomst na het fietsen en een berichtje voor het vertrek zijn andere vindingen. Ook houden jongeren wel eens hun telefoon zichtbaar vast. Dat mag niet, maar het geeft veel jongeren een veiliger gevoel. Een groot deel van de jongeren fietst in het donker dan ook liever mét telefoon, om zich zo persoonlijk veiliger te voelen op straat. Daarom vindt bijna de helft van de jongeren dat de politie geen boetes moet geven voor telefoongebruik op de fiets, als ze zich daardoor veiliger voelen.