• Het bomenlaantje op iJsselhof
• Het bomenlaantje op iJsselhof Foto:Jan van den Berg

Bomenlaantje IJsselhof aangepakt

gouda • Takken die van de bomen afbreken en daarbij grafstenen beschadigen, een bankje waar het hout vanaf bladdert en overal onkruid. Het onderhoud van Begraafplaats IJsselhof laat veel te wensen over. Maar daar komt nu verandering in.

Yarden heeft een vergunning gekregen om de bomenlaan op de begraafplaats te herstellen. Tijdens het onderhoud vanuit eigenaar en uitvaartorganisatie Yarden en een boomveiligheidscontrole in opdracht van de gemeente Gouda, bleek dat de vitaliteit van een aantal bomen afneemt met het risico op omvallen. Om de veiligheid van bezoekers niet in gevaar te brengen, is bij de gemeente een kapvergunning aangevraagd voor twaalf bomen. Daar worden jonge exemplaren voor terug geplant, naast nog eens negentien jonge bomen die lege plekken opvullen. Zo’n dertig andere bomen worden gesnoeid.

Karakteristiek

Daarmee blijft de karakteristieke bomenlaan behouden voor de begraafplaats. In detail gaat het om het kappen van zes monumentale bomen en zes niet-monumentale bomen. Het onderhoud, het zogeheten kandelaberen, betreft vijfentwintig monumentale bomen en vier niet- monumentale bomen. Op de lege plekken die al waren ontstaan komen negentien jonge exemplaren. Een begraafplaats is een plek waar mensen stilstaan bij het verlies van hun dierbaren. Dit moet wel veilig kunnen. Om die reden inspecteert Yarden regelmatig de bomen op haar terrein en schakelt daarbij een gespecialiseerd bedrijf in. In samenwerking met hen is behalve het herstelplan ook een toekomstvisie ontwikkeld waarin naast de veiligheid van de bezoekers het behouden van de bomenlaan voorop staat. Van de 41 bomen in de laan zijn er twaalf ziek en vormen op korte termijn een risico voor de bezoekers. Daarom kunnen deze niet worden behouden.
Voor iedere gekapte boom zet de begraafplaats een nieuwe terug. De bomen die worden gesnoeid, worden dusdanig aangepakt dat ze verder kunnen groeien in hun natuurlijke vorm. Het risico dat deze bomen spontaan grote takken verliezen of omvallen, is hiermee weggenomen.

Twee maanden

De werkzaamheden aan het groen starten na het broedseizoen van de vogels rond de zomer. Naar verwachting nemen de werkzaamheden twee maanden in beslag. Bezoekers van de IJsselhof zullen er naar verwachting weinig hinder van ondervinden.