Afbeelding
Foto:

Lockdown 2.0?

‘Daar gaan we weer’ denken veel mensen nu. Dit najaar volgden de strengere maatregelen elkaar in steeds hoger tempo op. En een week voor Kerst zitten we opnieuw in een lockdown. Dit na  een corona-luwe zomer waarin velen zich lieten vaccineren.
Deze nieuwste lockdown was niet geheel onverwacht maar voelt misschien wel het heftigste tot nu toe. Hopelijk komt de boostercampagne zo snel mogelijk op stoom. Dus maak uw afspraak, zodra het kan.
'Daar gaan we weer’ was ook het gevoel tijdens een zoveelste vergadering van burgemeesters in de Veiligheidsregio. Natuurlijk is onze fysieke volksgezondheid een groot goed. Maar onze geestelijke en mentale gezondheid is dat net zo. Langdurig ingrijpen op persoonlijke vrijheden doet wat met ieders elastiek.
De regels zijn er echter niet voor niets. Er is en blijft een immense druk op de zorgsector. Zo zijn in ons Goudse ziekenhuis de helft van de operatiekamers door Corona gesloten, waardoor operaties moeten worden uitgesteld. Ook dat is leed. Al bijna twee jaar leveren de mensen in de ziekenhuizen en verpleeghuizen een topprestatie.
Toch ben ik onder de indruk van de Goudse veerkracht. Op allerlei plekken in de samenleving. Een speciaal woord van dank daarom voor al mijn collega’s in de publieke zaak.
Ambtenaren werken vanuit huis onverminderd door aan de dienstverlening. Boa’s, verzorgenden, huisartsen en politie-agenten vangen veel boosheid op. En denk aan de frustratie richting horecapersoneel die - ongevraagd - van dezelfde overheid het Coronatoegangsbewijs moeten checken. Het maatschappelijk ongenoegen begrijp ik ook wel. Levert onze overheid een topprestatie? Ja, maar er kan ook veel beter. De onvoorspelbaarheid en de soms (ogenschijnlijke) willekeur helpen niet om het draagvlak van het crisisbestuur te vergroten. Dat laat onverlet dat een wereldwijde pandemie op deze schaal ons allemaal blijft verrassen. We hebben de natuur niet aan een touwtje.
Het afreageren van agressie op anderen of met woorden meppen is echter niet de oplossing voor deze langdurige coronacrisis. Zullen we voor volgend jaar ons oefenen in een beetje meer bescheidenheid, inschikkelijkheid en naastenliefde? Liefde maakt levend, ook dat is kerst.

Mr. drs. Pieter Verhoeve
Burgemeester Gouda