• De eerste vluchtelingen komen aan bij hun voorlopige nieuwe onderkomen.
• De eerste vluchtelingen komen aan bij hun voorlopige nieuwe onderkomen. Foto: Sandra Zeilstra

Gouda geeft eerste vluchtelingen warm welkom

Algemeen

GOUDA • Daar kwamen zij, de kraag hoog opgetrokken en een muts strak over de oren. Verder slechts een plastic tasje met persoonlijke spulletjes. Verder? Niets... 

Afgelopen week zijn de eerste zeventien vluchtelingen onder begeleiding van het COA aangekomen op de hotelboot. Die ligt aan het Gouwekanaal, langs de Ruige Wetering, ter hoogte van de Nachtegaalstraat. Hier biedt Gouda tijdelijke noodopvang aan honderd vluchtelingen: twee maanden, misschien langer.

Begeleiding COA
Het is nog niet duidelijk wanneer de overige 83 vluchtelingen aankomen. Het COA begeleidt de vluchtelingen tijdens hun verblijf in Gouda en is verantwoordelijk voor de veiligheid op en rond de hotelboot. Hiervoor werken zij samen met een beveiligingsbedrijf. De beveiligers zijn er 7 dagen per week, 24 uur per dag. De medewerkers van het COA zijn op werkdagen overdag aanwezig.

Warm welkom
Het Vrijwilligers Informatie Punt (VIP) heeft op verzoek van de gemeente een activiteitenprogramma samengesteld voor de vluchtelingen. Door de aangescherpte corona-maatregelen worden deze activiteiten nu uitgesteld tot na 14 januari. Burgemeester Verhoeve: “Veel Gouwenaars lieten de afgelopen weken zien dat de vluchtelingen kunnen rekenen op een warm welkom. Dat stemt mij trots. We ontvingen tientallen aanbiedingen van verschillende Goudse organisaties. Denk bijvoorbeeld aan het geven van taalonderwijs, hulp bij vervoer, het geven van fietslessen en het organiseren van activiteiten op het gebied van cultuur en sport. Ook kwamen er veel reacties binnen van Gouwenaars, die iets willen doen voor of met de vluchtelingen.”

De Walvis
Naast de gemeenschappelijke ruimtes op de boot kunnen de vluchtelingen gebruik maken van het ontmoetingscentrum De Walvis in Korte Akkeren. In deze ‘huiskamer’ kunnen zij op anderhalve meter afstand bijvoorbeeld kennis maken met de Nederlandse taal, spelletjes doen en lezen. Vrijwilligers van verschillende organisaties zoals het Ontmoetingscafé en Bibliotheek Gouda helpen hierbij. Net als de medewerkers van De Walvis.