De hotelboot ligt afgemeerd in het Gouwekanaal
De hotelboot ligt afgemeerd in het Gouwekanaal Foto: Jan van den Berg

Hotelboot in Gouda gearriveerd

gouda • De hotelboot waar de komende twee maanden vluchtelingen worden gehuisvest, is maandagmorgen afgemeerd nabij voormalig zorgcentrum Juliana.

 Later deze week zullen hier  100 volwassenen, stellen en singles. hun intrek nemen. De vluchtelingen komen uit niet veilige landen en verblijven hier voor een periode van 2 maanden, misschien langer. Het Centraal Orgaan opvang asielzoekers (COA) begeleidt de vluchtelingen.
Voorafgaande wordt de hotelboot eenmalig opengesteld voor het publiek, waarna in de week van 20 december de eerste vluchtelingen hun intrek nemen.

Taalles

Er is in Nederland een groot tekort aan (crisis) noodopvang voor asielzoekers en asielzoekerscentra zitten vol. Tegelijkertijd blijven er nieuwe vluchtelingen komen die op zoek zijn naar een veilige plek.
Daarop heeft de regering een beroep gedaan op Nederlandse gemeenten met het verzoek om vluchtelingen opvang mogelijk te maken. De hotelboot biedt ruimte aan 146 personen, maar het maximum aantal vluchtelingen is gesteld op 100 volwassenen, singles of stellen zonder kinderen. Er zijn 24 uur per dag mensen van het COA aanwezig op de boot die activiteiten organiseren. Centraal Orgaan opvang asielzoekers (COA) begeleidt de vluchtelingen. Vast staat dat er taallessen worden gegeven.