Camera's moeten terrein Futselaar veiliger maken

gouda • Omwonenden ervaren steeds meer overlast en onveiligheid op het parkeerterrein Futselaar. Jongeren zorgen er voor steeds meer problemen. Cameratoezicht moet de problemen verminderen. De installatie wordt voorbereid.

De meldingen liegen er niet om. Er zijn incidenten geweest waarbij jongeren intimiderend gedrag vertoonden en het ook een keer uit de hand is gelopen waarbij een bewoner geslagen is. Er is met vuurwerk op het balkon van een bewoonster gegooid wat tot een brand op het balkon heeft geleid. Ook is er met huisvuil gegooid naar het balkon van een bewoonster.

Camera's

Mensen van politie en handhaving herkennen het beeld en hebben intussen verschillende maatregelen genomen. Zo zijn er extra surveillance rondes. Maar dat is niet voldoende, meent men. Ook in de directe nabijheid van de Futselaarterrein is er sprake van overlast door hangjeugd. Daarom is besloten camera's te gebruiken. Het gebruik ervan zal plaatsvinden gedurende 24 uur per dag voor het verkrijgen van een zo groot mogelijk rendement. Deze beelden worden maximaal 16 uur per dag rechtstreeks uitgekeken, afgestemd op de periodes waarop de meeste overlast wordt ervaren.

Privacy

Het inzetten van cameratoezicht is overigens geen vanzelfsprekendheid. Er kleven wettelijke voorwaarden aan. Het cameratoezicht moet voldoen aan de eisen die artikel 151c van de Gemeentewet stelt aan het instellen van cameratoezicht. Daarin wordt onder andere rekening gehouden met de privacy en de maximale periode waarin gegevens mogen worden opgeslagen.