Betere opvang dak- en thuislozen

gouda • De betere opvang voor dak- en thuislozen in Gouda, zoals afgesproken in 2020, blijft gehandhaafd. Dat heeft het college onlangs besloten.

Het besluit houdt in dat Gouda voor de regio een vaste 24-uurs opvang krijgt met eigen kamers. Wethouder Publieke Gezondheid Corine Dijkstra: "Dit is een grote stap vooruit. In de nachtopvang kwamen mensen echt om te overleven. In de 24-uurs opvang krijgen ze beter de tijd om te herstellen en kunnen zij werken aan de opbouw van hun leven." Naast de 24-uurs opvang houdt Gouda ook de aparte opvanglocatie voor jongeren. Deze is nu nog aan de Tristanstraat. Wethouder Dijkstra: "We hebben vanaf het begin in 2020 goede ervaringen gehad met een eigen locatie voor jongeren. Dit willen we graag zo houden. De jongeren verdienen speciale aandacht en kunnen op een eigen locatie veel gerichter geholpen worden."

Meer vaste opvangplekken

In totaal is het aantal vaste opvangplekken uitgebreid van 38 naar 47. Naast de 47 vaste opvangplekken is er momenteel ook een tijdelijke extra opvanglocatie aan de Thijsselaan in Gouda. Dak- en thuisloze mensen kunnen zich voor opvang melden bij het Centraal Meldpunt aan de Boelekade 1-3. Het aantal dak- en thuislozen groeit. Daarom is er meer nodig dan alleen de aanpassingen in de opvang. Er wordt in de regio hard gewerkt aan de uitvoering van het regionale Actieplan Dakloosheid, met meer aandacht voor preventie (voorkomen van dakloosheid) en voor het verbeteren van de uitstroom.