Here We Are Now in ARWE Gallery

gouda • Onder de titel 'Here We Are Now' is in ARWE Gallery Gouda tot en met 20 februari werk te zien van Alice West, Eline Benjaminsen, Wumen Ghua, Ewan MacBeth en Boukje Kemper. Vijf jonge kunstenaars die enige tijd terug zijn afgestudeerd aan kunstacademies en vervolgopleidingen. Het levert een staalkaart aan jonge kunst op, waar de huidige tijdsgeest vanaf spat.

Alice West (Dubai, 1996) werkt als portrettist met heel verschillende media als papier, keramiek, linnen en textiel, die ze beschildert met olie- of acrylverf. Haar portretten zijn onconventioneel en toegankelijk. Bekijk je zo'n portret, dan maak je volgens West meteen contact met degene die is geportretteerd. Om die reden schildert ze vooral personen uit haar eigen omgeving. West neemt weliswaar de door haar zelfgemaakte foto's van vrienden als basis voor haar schilderijen, maar schildert geen exacte weergave. Eerder zoekt zij naar een vorm die past bij haar model past en geeft daar dan vervolgens een persoonlijke draai aan. 

Eline Benjaminsen

Als kunstenaar bevraagt Eline Benjaminsen (Noorwegen, 1992) sociaaleconomische processen en onderzoekt zij hoe deze ons dagelijkse doen en laten beïnvloeden. Daarvoor maakt zij gebruik van een associatieve, verhalende beeldtaal die zij inzet in haar video-opnames, fotografie en teksten in mixed media-installaties.

Wumen Ghua

Wumen Ghua (Hulunbuir, 1985) groeide op in Hulunbuir, een stad in de autonome Noordoostelijke regio in Binnen-Mongolië, China. Haar eigen herinneringen vormen zowel startpunt als onderwerp voor haar werk. Een belangrijke gebeurtenis in de geschiedenis van Hulunbuir waren de gevechten van Khalkin Gol in 1939. Deze gevechten speelden een doorslaggevende rol in het verdere verloop van de tweede wereldoorlog. De schilderijen waar Wumen in 2020 mee afstudeerde aan de Koninklijke Academie van Beeldend Kunsten verwijzen naar deze gebeurtenis.

Ewan Macbeth 

Voor zijn video I Declare a Thumb War zette Ewan Macbeth (Edinburg, 1992) een propagandafoto, die hij eerder aantrof op een militaire website, opnieuw in scene. Op de foto is te zien hoe een soldaat een vriendschappelijk spelletje ‘thumb war' speelt met een klein jochie. In de video wordt dit absurde motief opnieuw opgevoerd maar dan als het trauma van een veteraan. De video is gefilmd op een terrein in Europa waar zand wordt verkocht, waardoor het lijkt alsof het in een Arabisch werelddeel is.

Boukje Kemper

In haar werk maakt Boukje Kemper (1998), die dit jaar afstudeerde aan de HKU Fine Arts, gebruik van systematisch opgebouwde patronen, waarmee zij een eigenzinnige beeldtaal creëert. Alledaagse gebeurtenissen en jeugdherinneringen verwerkt zij in schilderijen die balanceren tussen patchwork en collages.

Here We Are Now wordt zondag 19 december om 14.00 uur geopend aan de Jeruzalemstraat 4 en is te zien tot en met 20 februari 2022.