•  Diederik Vergeer snijdt de jublileumkaas aan
• Diederik Vergeer snijdt de jublileumkaas aan Foto:

Na een rijptijd van 750 dagen op tafel

gouda• Tijdens de festiviteiten voor Gouda750 mag een jubileumkaas niet ontbreken, vonden kaasproducent Diederik Vergeer en Femke van Munster van de Cheese Experience.

Nadat de kaas 750 dagen had gerijpt, presenteerden ze afgelopen vrijdag het resultaat. Marien Brand, projectleider van Gouda750, toonde zich gelukkig. “Dit is een mooi moment. Volgend jaar vieren we feest met de stad en dan komen alle onderwerpen voorbij die Gouda groot hebben gemaakt. Daar mag kaas natuurlijk niet ontbreken, want Gouda heeft erg veel te danken aan de kaas. En die kaas kon juist hier worden verhandeld dankzij de stadsrechten die we bijna 750 jaar geleden hebben kregen.”

Hand van Coornhert
Ook Evert Josemanders was present. De maker van de Goudse Giganten had voor de gelegenheid een enorme arm gemaakt met daaraan de hand waarop de kaas werd gepresenteerd. “Het is de hand van Coornhert, maar iets uitvergroot.” De enorme arm werd bevestigd aan de schouder van Leo Vergeer. Een logische keus, vijf jaar geleden werd Leo nog tot Ere Waegemeester gekroond vanwege zijn verdiensten voor de Goudse kaasmarkt.

Duivenoogjes
Na het plechtige moment, volgde de ware test toen Diederik Vergeer zijn kaasmes tevoorschijn haalde. Kaasboer Willem de Wit zag al snel dat het goed was en riep uit dat de kaas “prachtige duivenoogjes” had. Leo Vergeer lichtte dit toe: “Als kaas op de juiste manier rijpt worden de ronde gaatjes in kaas langzaam platter, net duivenoogjes.
Maar ook die korst is mooi hoor. Het is moeilijk om een oude kaas zo’n dunne korst te laten krijgen.” Zoon Diederik verklapte het geheim: “We hebben de kaas op net wat hogere temperatuur laten rijpen. Daardoor moesten we hem wel vaker laten keren zodat hij niet zou uitdrogen. Deze kaas is meer dan 150 maal gekeerd in die 750 dagen.”

De heren p

raatten nog wat verder over de enzymen die voor het kristal hadden gezorgd en de kaas een klein zoetje zouden geven. Ook de Spaanse familie die toevallig net de Cheese Experience had bezocht, mocht wat proeven.

Zij spraken niet over enzymen of duivenoogjes, maar waren het wel met elkaar eens: “Wow, this is very nice.” Marien Brand kon met een gerust hart naar huis, het Gouda750-feest is weer een stapje dichterbij.

Remco van Gastel