Afbeelding
Foto's: Jan van den Berg en Marianka Peters

Kaarsjesavond 2021 gezellig bij de warme kachel

Gouda • De midwintermarkt in de Sint Jan, de Dickensfiguren en Midwinterhoornspelers op de Markt en de talloze optredens in de kerken, met als hoogtepunt de ontsteking van de enorme kerstboom op de Markt. Wat werden zij gemist. Voor het tweede achtereenvolgende jaar kon de 66e editie van Gouda bij Kaarslicht vanwege de coronamaatregelen niet op traditionele wijze doorgaan.

Maar er was wederom een alternatief programma samengesteld, te zien afgelopen vrijdag bij TV West en RTV Gouwestad. Tijdens deze editie van Gouda bij Kaarslicht stond het donkere jaar waarin we nu leven, centraal. 'Sommige mensen zien het somber in', zegt oud-stadsdichter Ruud Broekhuizen, de meesterverteller in de film. Aan de hand van verschillende moderne verhalen van Gouwenaers, over liefde, broederschap en samenhorigheid, ging Broekhuizen op zoek naar het licht in deze donkere tijden.
Het verhaal van de film is dan ook een hedendaagse versie van het kerstverhaal. Tijdens de vertelling werd Broekhuizen muzikaal begeleid door onder anderen de Handsome Poets, SLADE en het samengestelde koor van de Theaterbakkerheij. Voor burgemeester Pieter Verhoeve was ook een rol weggelegd.

Samen met kinderburgemeester Junia ontstak hij de lichties in de fraaie kerstboom, die Gouda jaarlijks cadeau krijgt van de Noorse zusterstad Kongsberg,
De burgemeester van Kongsberg, Kari Ann Sand, sprak via een videoverbinding de Goudse bevolking toe. In het Nederlands!

Door middel van de verhalen en het ontsteken van de boom werd duidelijk dat het licht nog altijd in de stad is en dat deze, zelfs in coronatijd, nooit is weggeweest. De aangrijpende verhalen werden afgewisseld door populaire kerstnummers van onder meer Mariah Carey, WHAM! en John Lennon. Afgelopen woensdagavond vonden de muziikale optredens plaats. Als bijzondere locatie was hiervoor de tuin van Museum Gouda gekozen, die  vanwege de gelegenheid fraai was uitgelicht.

De uitzending was werkelijk een prestatie van formaat. "In 34 uur een complete televisieuitzending van 48 minuten gedraaid en gemonteerd", verzuchtte regisseur Vincent van den Broek van TV West na afloop. Direct na de uitzending, kwamen op internet al snel de eerste reacties los. Hoewel de meeste mensen toch liever de traditionele Gouda bij Kaarslicht prefereren boven een TV programma, waren de reacties na afloop van de uitzending zeer lovend.

Marianka Peters