'Criminele clubs kunnen écht niet'

gouda • Gouda moet zo snel mogelijk worden verlost van criminele motorclubs. Begin november werd een aanpassing van de algemeen plaatselijke verordening (APV) al in de gemeenteraad besproken. Die moet het mogelijk maken om de georganiseerde bewegingsvrijheid en de herkenbaarheid als OMG (outlaw motorcycle gang) aan banden te leggen. Dit onder andere door zichtbare symbolen te verbieden. Omdat niet alle partijen van de noodzaak waren overtuigd om deze vorm van ondermijning hard aan te pakken, c.q. vraagtekens zetten bij de wettelijke haalbaarheid, legde het college van B&W het tijdens een besloten raadsvergadering nogmaals uit.

"In verband met de beeldvorming in de raad over de wijziging van de APV, waarbij een OMG-lid zijn inspreekrecht heeft gebruikt, heeft de portefeuillehouder de raad toegezegd een besloten Raadsvergadering te organiseren waar de Raad meegenomen wordt in de wereld van OMG’s. Dit met als doel de raad te informeren over de criminele activiteiten binnen motorclubs", aldus een memo van het college.

Het stadsbestuur maakt zich zorgen over de impact die criminele motorclubs hebben op de maatschappij. Ze vormen in woord en gedrag een maatschappij binnen de maatschappij, stelt het college. "Een outlaw motorcycle gang is een hiërarchisch opgebouwde organisatie waarvan de leden (en andere daarmee verbonden personen) hun club gebruiken als een kanaal en afscherming voor criminele en ondermijnende activiteiten met financieel of ander materieel voordeel als oogmerk. Motorrijden, broederschap en groepssymbolen zijn kenmerken voor de groepscultuur. Het gewenste imago en (dreiging met) geweld en verstoring van de openbare orde zijn onderdeel van de clubcultuur en worden ingezet om (interne en externe) doelen te bereiken. De OMG-structuur biedt ruimte voor criminaliteit en norm overschrijdend gedrag, zowel door leden afzonderlijk als in groepsverband. De internationale netwerken en de besloten clubcultuur zijn uitermate geschikt om grensoverschrijdende misdaad te organiseren. Ook in Gouda zijn OMG’s actief en diverse leden van deze OMG’s hebben antecedenten."

De APV moet ervoor zorgen, dat de Gouda geen jaren hoeft te wachten op de uitkomst van langlopende rechtszaken rondom verbod van motorclubs. Beruchte clubs als Satudarah en Bandidos zijn inmiddels door de rechter verboden, maar eenzelfde zaak tegen de Hell's Angels loopt nog. Om te voorkomen dat leden van motorclubs die door de rechtbank verboden zijn verklaard, maar waarvan het beroep bij het gerechtshof of cassatieberoep bij de Hoge Raad aanhangig is, zich in de openbare ruimte in vol ornaat manifesteren, heeft de raad per 1 december een colorverbod in de APV 2020 opgenomen. Hierdoor kan Gouda in voorkomende gevallen handhavend optreden.