Werken aan veilig water

regio • In het werkgebied van het hoogheemraadschap van Schieland en de Krimpenerwaard betaalt een gezin met een huurwoning volgend jaar gemiddeld 265 euro aan waterschapslasten. Dat is drie euro meer dan afgelopen jaar. 

In 2022 betaalt een gezin met een eigen woning (WOZ-waarde 279.000 euro) 320 euro aan waterschapsbelasting, vier euro meer dan in 2021. Gezinnen die een eigen woning hebben met een hogere WOZ-waarde (502.250 euro) betalen dan gemiddeld zes euro meer. Gezinnen en bedrijven in de Krimpenerwaard betalen meer. Omdat het hoogheemraadschap hier ook de wegen buiten de bebouwde kom beheert, betalen zij ook wegenheffing. Het algemeen bestuur van het hoogheemraadschap stemde onlangs in met de begroting en de waterschapstarieven voor 2022.

Zeven meter onder zeespiegel

"De steeds extremere weersomstandigheden en de uitdaging om duizenden woningen bij te bouwen gaan impact hebben op onze leefomgeving", zegt Jos Verdoold, dagelijks bestuurder en portefeuillehouder financiën. "Droge voeten, schoon en voldoende water en ruimte om te recreëren zijn niet langer vanzelfsprekend en vragen extra investeringen. Helemaal in dit laagstgelegen en dichtst bewoonde gebied van Nederland, met zijn diepste punt op inmiddels zo'n zeven meter onder de zeespiegel."

Investeringen

"We hebben allemaal het IPCC-klimaatrapport en de voorbeelden van wateroverlast deze zomer in Zuid-Limburg gezien", vervolgt hij de uitleg bij de stijging van de kosten. "Dit bevestigt dat we de inrichting van ons gebied moeten aanpassen, zodat er meer ruimte komt voor water. Maar ook dat we ons steentje moeten bijdragen om de klimaatverandering af te remmen. Ondanks een beperkte stijging van de jaarlijkse waterschapsbelasting, hebben we toch ruimte gevonden om een miljoen euro per jaar te investeren in klimaatmaatregelen. Hier profiteren we in dit gebied op den duur allemaal van.”