• De boomlange Cas de Ruitter gaat naar Amerika.
• De boomlange Cas de Ruitter gaat naar Amerika. Foto: PR

Cas de Ruiter gaat naar Amerika

gouda • De in Gouda geboren en getogen Cas de Ruiter begon al op zijn 4e met tennissen bij Be Quick, daartoe aangemoedigd door zijn vader. Toch was het voor Cas, die uit een sportieve familie komt, geen uitgemaakte zaak dat hij voor tennis koos. 

Zijn vader deed (en doet nog steeds) aan tennis en zijn moeder speelde waterpolo bij DONK, en zij maakte deel uit van het vrouwenteam dat in 1990 de Europacup won. Zowel tennis als waterpolo ging Cas goed af. Uiteindelijk viel de keuze toch op tennis omdat het individuele karakter van tennis volgens Cas in zijn ogen toch het beste was voor zijn ontwikkeling als sporter en persoon. Dat Cas talent had werd bij Be Quick opgemerkt door zowel zijn ouders als zijn trainer Wim-Jaap van der Wiel. Zij vonden dat hij potentie had om de tennistop te kunnen bereiken. En de resultaten kwamen al snel. In het dubbelspel bij het NK onder 18 bereikte hij bv. dit jaar de halve finale. Op de KNLTB ranglijst staat Cas op dit moment in het singlespel op een 140e plaats en in het dubbelspel op een 79e plaats. In zijn leeftijdscategorie staat hij bij het singlespel op een 10e plaats en in het dubbelspel op een prachtige 3e plaats. Binnenkort komt het binnenseizoen er aan en vanwege zijn snelle manier van spelen denkt Cas dat hij kan gaan stijgen op de nationale ranglijst. Buiten is de ondergrond een stuk trager en krijg je langere rally's en dat is voor een lange tennisser (Cas is 2 meter en 4 centimeter lang) een nadeel volgens Cas. Wat zijn je sterke punten? "Mijn goede service, door mijn lengte. Verder is mijn manier van spelen veel op tempo gericht met voornamelijk mijn forehand. Mijn return is ook heel degelijk gedurende een wedstrijd.” De week van Cas bestaat uit vijf tennistrainingen en 2 à 3 fysieke trainingen. In totaal traint hij zo'n 12 tot 14 uur per week.
Heeft Cas een voorbeeld in de tennissport? Ja, het grote voorbeeld van Cas is de Zwitser Roger Federer. "Vanwege zijn mentaliteit. Het is ongelofelijk knap dat je op je 40e nog kan meedraaien met de absolute wereldtop”. Cas vertrekt op 6 januari 2022 naar Amerika. Daar begint hij op 10 januari met zijn studie International Business Administration op de Harding University in Searcy, Arkansas. Tijdens de komende 4 jaar wil hij zijn tennis combineren met zijn studie. Hij gaat naar Amerika omdat hij vindt dat hij daar meer mogelijkheden krijgt aangereikt dan in Nederland. "Hier is de studie de prioriteit en in Amerika is dat niet zo”. Na zijn studie wil Cas doorbreken in het profcircuit.

Gerrit Schinkel