Platanen zaaien verdeeldheid

gouda • De platanen aan de Nieuwehaven blijven de gemoederen bezig houden. Nadat we vorige week meldden dat de Platanengroep zich boos maakt over de plannen van de gemeente, werd de redactie overladen met reacties van de straatbewoners die deel uitmaken van de werkgroep Bomen Nieuwehaven. 

"Ze zijn helemaal niet boos," vertelt Irma Munneke namens de bewonersgroep. “In 2018 werden we als bewoners geïnformeerd over de problemen met de platanen. De gemeente gaf ons 2 opties voor de platanen: kappen of grondig snoeien. Iedereen in de straat was uitgenodigd om mee te denken met een oplossing. Zelf hoopte ik dat die platanen behouden konden blijven, dus daarom heb ik me aangesloten bij de werkgroep.
Afgelopen jaren hebben we veel gesprekken gevoerd met allerlei experts. Gaandeweg veranderde ons beeld over wat de beste oplossing was. We ontdekten dat voor de lange termijn het vervangen van de platanen een veel groenere straat zou opleveren. Toen bleek dat omwonenden hier nogal van schrokken, heeft de wethouder heeft besloten dat er toch 7 platanen behouden moesten blijven.
We kregen nieuwe kaders mee van de gemeente en alle straatbewoners zijn toen weer uitgenodigd om met een ontwerpbureau te komen tot een nieuw plan. Hierin zijn uiteindelijk 14 nieuwe bomen opgenomen, die zorgen voor veel variatie: waaronder bomen met warme, rood-kleurende bladeren en bomen met witte bloemen.
Het hele jaar krijgen we daardoor een ander beeld in de straat. De nieuwe bomen vangen bovendien meer fijnstof op en zorgen voor meer bio-diversiteit dan de platanen. Natuurlijk duurt het een paar jaar voordat de nieuwe bomen tot volle bloei komen, maar daarna zal het echt een veel groenere straat worden dan het nu is. Wij kijken er naar uit.”

Marianka Peters