• Bewoners van de Karnemelksloot werken hard aan hun kunststukjes van chocolade.
• Bewoners van de Karnemelksloot werken hard aan hun kunststukjes van chocolade. Foto: pr

Geen kaarsen, tóch sfeer in de gracht

gouda • Gouda bij Kaarslicht mag dan niet doorgaan, dat betekent niet dat de stad in de donkere dagen voor kerst in het duister is gehuld. Bewoners van de Karnemelksloot gaan het in elk geval op zaterdag 4 december gezellig maken. De bomen worden versierd met lichtjes en ballen en in het water verankerd. Ook komen er weer prachtige lampenkappen aan de noordzijde van de sloot. En het leuke: iedereen kan de actie steunen. Zodat hij ook volgend jaar weer kan worden gevolgd door een nieuwe.

Gekleurde balletjes

Dit jaar heeft een aantal bewoners onder leiding van Peter van Driel van Chocoladeatelier PUUR kerstboompjes gemaakt van geroosterde amandelen met chocolade. De boompjes zijn opgebouwd uit laagjes amandel-chocolademengsel en versierd met sneeuw, gekleurde balletjes en/of een gouden gloed. Het was een hele uitdaging, want de meeste mensen hebben natuurlijk geen ervaring met het maken van zulke lekkernijen. Maar het is gelukt. De boompjes zijn allemaal uniek. Ze zijn leuk om iemand cadeau te doen tijdens de feestelijke decembermaand of om heerlijk zelf van te genieten met een kopje thee en een dekentje op de bank. De chocoladeboompjes kosten 10 euro, geen geld voor zo'n overheerlijk kunstwerkje. Ze zijn te koop tijdens de opbouwdag aan de Karnemelksloot. En kunt u daar om wat voor reden dan ook niet bij zijn, ook op karnemelksloot.nl zijn de smakelijke kunstwerkjes te bestellen. Ook in deze toch nog feestelijke dagen dient het gemak de mens.

Markt

Nogmaals, het jaarlijkse lichtjesfeest kan vanwege de jongste ontwikkelingen rond corona niet doorgaan. Dat is een lelijke tegenvaller voor iedereen die juist in deze periode even van de gezelligheid en het samenzijn wil genieten. En natuurlijk voor de vele horeca- en andere ondernemers, die elk jaar weer alles uit de kast halen om de Markt en directe omgeving om te toveren in een paradijsje van licht en gezelligheid en lekker eten en drinken. Maar al is er dan geen grootschalig evenement, iedereen kan op 10 december en op kerstavond toch nog een beetje genieten. Een wandelingetje of fietstochtje naar de Karnemelksloot geeft toch nog dat Goudse sfeertje. De sloot wordt namelijk ook nog aangelicht met honderden waxinelichtjes langs de rand van het water. Een magisch gezicht. En voor de mensen van de Karnemelksloot de manier om tegen heel Gouda te zeggen: "Fijne feestdagen en alvast een gezond en gelukkig 2022 gewenst!"