• Echtscheidingen hebben een grote impact op kinderen.
• Echtscheidingen hebben een grote impact op kinderen. Foto: Getty Images/Tetra images RF

'Help kinderen bij echtscheiding'

gouda • Echtscheidingen gaan vaak gepaard met problemen. Ook voor de kinderen. Moeizame omgangsregelingen kunnen een grote impact op hun leven hebben. Humanitas Midden-Holland vraagt aandacht voor hun recht op hulp.

Op 20 november zou in Gouda een nieuwe gespreksruimte worden geopend door de wethouder en de kinderwethouder, maar dat kon door corona niet doorgaan, zegt coördinator Begeleide OmgangsRegeling Grethe Fioole namens Humanitas: "Op veel scholen in Gouda en omgeving hebben kinderen tekeningen gemaakt en hun mening gedeeld over dit onderwerp op een kleurplaat. Het is heel jammer dat de officiële opening niet kon doorgaan, maar we willen wel graag het onderwerp op de kaart zetten. We zien namelijk een groeiende vraag naar hulp. Kinderen worden vaak slachtoffer van een moeizaam contact tussen ouders bij echtscheiding. Zij hebben geen tot weinig controle over de situatie, maar moeten zich wel aanpassen en worstelen met verdriet. Wij zetten ons met vrijwilligers in om met ouders, kinderen en naasten te komen tot een goede omgangsregeling. Dat bespaart iedereen veel verdriet.

Even stil zijn

Een van de vrijwilligers van Humanitas is Anniek. Zij zegt: "Bij dit vrijwilligerswerk ben je er voor ouders én kinderen. Je helpt bij het tot stand komen van een goede omgangsregeling. De ouders hebben zelf de regie in handen. Als vrijwilliger ben ik er om te luisteren, ideeën te geven of juist om samen even stil te zijn. Met de kinderen speel ik of praat ik over onderwerpen die hen bezighouden. We proberen samen tot oplossingen te komen. Ook help ik bij de overdracht van de kinderen naar de uitwonende ouder. Dit is vaak een moeilijk moment. Als vrijwilliger ervaar je hoe waardevol het is dat je er voor anderen kunt zijn."

Aanmelden

Humanitas komt graag in contact met iedereen die een steentje wil bijdragen om de situatie rond echtscheidingen voor alle partijen beter te maken. Op humanitas.nl staat alle informatie, zegt Grethe Fioole. "Wil je ons helpen om gezinnen te helpen bij het treffen van een goede omgangsregeling bij echtscheiding, neem dan contact op, we maken graag kennis. Ook ouders kunnen aankloppen met een hulpvraag."