• Hilde Niezen met uitzicht op het stationsgebied.
• Hilde Niezen met uitzicht op het stationsgebied. Foto: Marianka Peters

'Mooi moment voor een carrièreswitch'

gouda • Toch zal Hilde Niezen het openingsfeest begin volgend jaar, in haar functie als wethouder, niet meemaken, Want onlangs kondigde Hilde haar vertrek uit de politiek aan. Per 1 januari wordt Hilde directeur van Stichting RIONED een koepelorganisatie en kenniscentrum op het gebied van stedelijk waterbeheer en riolering.  Aan de vooravond van haar vertrek had Het Kontakt/Goudse Post een openhartig gesprek met Hilde over haar politieke carrière.

Het besluit dat je afscheid neemt van de politiek kwam geheel onverwachts.

"Voor mij niet. Ik vind 8 jaar een mooie termijn voor een wethouder, dan moet je het een keer loslaten. Ik was al een beetje om me heen aan het kijken, want ik ben nu 55 jaar en dus een mooi moment voor een carriëreswitch.

Acht jaar raadslid én bijna 8 jaar wethouder in Gouda. Heeft het je gebracht wat je ervan verwacht had?

"Jazeker, ik heb veel meegemaakt en zoveel geleerd. Ik heb mooie dingen kunnen doen en ook mijzelf kunnen ontwikkelen. Oh ja, ik ben mezelf ook vaak tegengekomen, maar daar leer je van. Nog twee weken afscheid nemen van iedereen. Dan besef ik dat ik al die mensen hier in huis, waarmee ik samengewerkt heb, vreselijk ga missen. Mensen die altijd voor je klaar staan, ik had me geen fijnere club mensen kunnen wensen.

Had je acht jaar geleden kunnen denken dat duurzaamheid en energietransitie zo'n vlucht zouden nemen?

"Nee, niet echt. We wisten dat het eraan zat te komen en we waren er wel mee bezig, maar het was een kleine portefeuille met 100.000 euro budget, daar moest je alles van doen. Nu is het een heel ander verhaal. We hebben nu een eigen budget en krijgen nu al 2 miljoen subsidie voor onze inwoners en ik meen dat er nog meer overheidsgeld aankomt, dus dat is een mooie ontwikkeling.
Tien jaar geleden hebben we 2040 als doelstelling gemarkeerd om Co2neutraal te zijn, nu al zijn we hiervoor concreet plannen aan het maken. Dat is mijn laatste dossier, dan neem ik afscheid en mag Michel Klijmij het overnemen als de raad instemt met zijn benoeming.

Je had niet de makkelijkste portefeuilles. Van afval tot verkeer. Hoe zie je dat zelf.

"Dat is ook zo. Mijn portefeuilles treft iedereen en iedereen vindt er wat van. Het eerste VCP (Verkeers Circulatie Plan) was qua participatie te snel, dat vonden wij ook en dat moet je durven toegeven en terughalen. Ik ben blij met de tweede kans, want er ligt nu een mooi plan, waar Gouda jaren mee vooruit kan. En dan het dossier bodemdaling. Ik vond het kaderplan bodemdaling binnenstad zo boeiend om te doen, veel samengewerkt met waterschappen en grote wetenschappers.

Wat was wat jou betreft het dieptepunt?

"Dat was wel de val van het college in 2016. Dat was een politieke crisis en zit je thuis en krijg je van ondernemers een hart onder de riem gestoken  door bloemen en berichtjes en dat doet je wel wat.    Hoogtepunten waren er natuurlijk ook. Het stationsplein is wat mij betreft een hoogtepunt, maar ik noem ook de samenwerking met het Singelpark. In de stad zijn zoveel mooie plekjes bijgekomen, aan de Houtmansgracht, de Raambuurt en het pleintje met het monumentje van Mariëlla de Geus.

Je hebt een nieuwe baan. Betekent dit dat je Gouda gaat verlaten?

Het hoofdkantoor van stichting RIONED zit in Ede, Ik ga verhuizen naar Driebergen, waar ik eindelijk ga samenwonen met mijn partner. Het zal wel vreemd zijn om Gouda na 30 jaar te verlaten. Het is toch de stad waar mijn kinderen zijn geboren en waar ik de langste tijd van mijn leven heb gewoond. Maar ik zal Gouda nog blijven bezoeken. want het is toch wel een bijzondere stad met al die vrijwilligers die leuke initiatieven bedenken. Superleuk om hiervan deelgenoot te zijn geweest."

Marianka Peters