Benny Slagter en Dennis Keur in de fraaie kapel op de begraafplaats Graaf Florisweg.
Benny Slagter en Dennis Keur in de fraaie kapel op de begraafplaats Graaf Florisweg. Foto: Marianka Peters

Een nieuwe toekomst op een kerkhof

gouda • Het voelt als wonen op een landgoed. Het is er nu nog wel heel stil, maar daar komt binnenkort verandering in. Bennie Slagter (38) is sinds enkele maanden beheerder van RK begraafplaats Graaf Florisweg. Samen met zijn partner Dennis Keur (49) woont hij in het woonhuis op de begraafplaats, waar ook zijn bloemenatelier is gevestigd.

Het begon allemaal met een kleine advertentie van het bestuur van de begraafplaats, waarin een parttime beheerder werd gevraagd.

"Op dat moment zat ik nog te balen van het massa-ontslag bij de Goudse schouwburg en tegelijk zoekende naar een nieuwe job. Het leek me leuk, parttime beheeerder en daarnaast kon ik mijn (rouw) bloemen blijven doen."

Sollicitatiebrief

Benny klom in de pen en schreef een sollicitatiebrief. "Binnen twee dagen kon ik gesprek komen. Ik heb een goed gesprek gehad met het bestuur en we hadden gelijk een klik. Ook na het tweede gesprek had ik er een goed gevoel over. Maar bij het derde gesprek werd mij verteld dat men nog meer kandidaten ging uitnodigen. Dat was echt een domper voor ons. Één rotavond gehad maar de volgende middag werd ik gebeld, ze gaven toch de voorkeur aan mij, aan ons eigenlijk, zeker vanwege ons beroep, ik met de rouwbloemen en Dennis met zijn uitvaartverzorging. Dit is gewoon goud!"

Dennis vult aan: "Bennie stond letterlijk te dansen en te springen toen het bericht kwam dat hij was aangenomen."
Inmiddels is het stel uitgeklust in het huis en voelen zij zich er helemaal thuis. "Het is echt een drukke begraafplaats. Er is de hele dag aanloop. De poort gaat om 10.00 uur open en om 17.00 uur dicht. Mensen komen een bloemetje leggen, branden een kaarsje in de kapel en iedereen is zo aardig," stelt Benny. "Wel gaan we kijken hoe we het buiten een beetje kunnen verlichten, want is hier aardedonker 's avonds."

Beheerder
Voorheen was er altijd een beheerder die ook in het woonhuis woonde. Tot anderhalf jaar geleden toen er een interim beheerder werd aangesteld.

Het bestuur was heel blij met een ‘jong’ iemand met frisse ideeën. "Van het bestuur krijg ik alle medewerking, ik mag zelfs reclame in de voortuin zetten voor mijn bloemstukken. Hoe fijn is dat?"

In zijn parttime functie is Benny verantwoordelijk voor de dagelijkse gang van zaken. "Maar niet voor de graven, dat wordt uitbesteed en voorts is er een groep vrijwilligers die zich bezig houdt met het tuinonderhoud inclusief het snoeiwerk. Voor het grote onderhoud komt er een paar keer per jaar een hovenier."

Dennis: "Zelf heb ik een uitvaartbedrijf, dus ik heb de nodige ervaring in het begeleiden van een uitvaart maar ik ben dus ook eerste aanspreekpunt op dat gebied voor andere begrafenisondernemers. En als het nodig is loop ik in een keurig zwart pak voorop."

Daarnaast hebben Benny en Dennis wel plannen om de kapel ''nieuw leven" in te blazen. De kapel wordt straks niet alleen gebruikt voor begrafenissen. "Er is op vele avonden wat te doen en er is zelfs een koor dat hier wekelijks wil komen repeteren. Maar daar besluit het bestuur over."
Maar dat de kapel intensiever zal worden gebruikt is al zeker. "We hebben al aangekondigd dat we met de Kerst iets speciaals willen gaan doen."

"De kapel is een prachtige plek met een goede akoestiek, ideaal voor kleinschalige klassieke concerten," vult Dennis aan. "Het is heel lang niet mogelijk geweest om catering te doen. Toch is daar best veel vraag naar. Straks is het weer toegestaan om in de kapel te cateren. We hebben een goede partij gevonden met ervaring in Montfoort die dat gaat doen. Dat brengt ook nog wat geld in het laadje. Wij zijn geen concurrent van Yarden, we zijn een katholieke begraafplaats en de mensen die dat willen komen toch wel. Er zijn ook mensen die hier de dienst willen houden. Dat kan allemaal." 

Een begraafplaats is nu niet de ideale plek om gezelligheid te vieren maar je kunt het bezoek wel zo aangenaam mogelijk proberen te maken, vinden de heren. "Het doet me denken aan die twee oude dames die elke dag een wandeling maken en naar de begraafplaats komen. Bij goed weergaan ze gezellig achter de kapel op een bankje zitten en ze hebben hun eigen koffie mee. Geweldig toch?"

Een begraafplaats moet iets uitstralen, vooral rust. Dit is een mooie plek om te wonen en te werken. Het voelt als ons eigen landgoed. "

Marianka Peters