Boekgeschenk

gouda • Annewies van Ess en Jan Vermeulen hebben de verhalenwedstrijd van het Gouds Boekgeschenk gewonnen. Zij verdienen daarmee een plek in het Gouds Boekgeschenk dat in het kader van 750 jaar Goudse stadsrechten bij de aankomende Boekenweek in maart gratis aan klanten van de Goudse boekwinkels wordt uitgereikt.

De beide winnaars zijn geen onervaren schrijvers. Van Ess volgde een cursusgedichten schrijven aan de Volksuniversiteit en was lid van de Goudse Dichtersgroep Gheraert Leeu. Een schrijfcursus bij de Werkschuit leidde tot publicaties van verhalen in een voorleesboek en voor tijdschriften als Psychologie en Elle. Haarroman ‘Twijfelliefde,' is zo goed als af en zoekt een uitgever. ‘Ik las de oproep voor de verhalenwedstrijd en dacht: dat is echt iets voor mij', vertelt Van Ess. ‘Ik woon al 40 jaar met veel plezier in Gouda en ik houd van schrijven. Dan ga je denken: wat wil ik vertellen? Ik moest toen denken aan de eerste editie van de Passion die in 2011 in Gouda plaatsvond. Met mijn dochter stond ik op de Markt. Misschien dat het ook met het zachte voorjaarsweer te maken had, maar er hing zo'n verwachting in de lucht. Die is volledig waargemaakt, het was heel bijzonder. Dus ik heb mijn verhaal rond dat evenement gebouwd."

Geschiedenisdocent
Jan Vermeulen is geschiedenisdocent op het Driestarcollege. In het kader van het Goudse herdenkingsjaar 2022 schreef hij met Gevaar in Gouda een historische jeugdroman over de overgang van Gouda naar de prins in 1572.Vermeulen: ‘In die jeugdroman komt ook de pestepidemie van 1574 in Gouda aan de orde. Vanwege de coronapandemie leek het me toepasselijk om juist mijn verhaal in die tijd van de pestepidemie te situeren. Ook in die tijd waren er complottheorieën over de oorzaak van de epidemie, anderzijds beseften mensen dat de pest besmettelijk was en dat je daarom voorzichtig moest zijn. Zo ontstond het idee voor mijn verhaal.