Remco Schoonderwoerd en Ton Verkleij van de bewonerscommissie in overleg
Remco Schoonderwoerd en Ton Verkleij van de bewonerscommissie in overleg Foto: Marianka Peters

College houdt vast aan locatie

gouda • Het college van burgemeester en wethouders houdt vast aan de locatie De Tweede Moordrechtse Tiendeweg voor het realiseren van vijf Gouwe Huse. De oppositiepartijen voelen zich gepasseerd en zijn woedend.

Het besluit kwam tot stand nadat op verzoek van omwonenden ook andere mogelijke locaties zijn onderzocht. Het college heeft de afgelopen tijd gesprekken gevoerd met omwonenden en de gemeenteraad. Naar aanleiding hiervan is ook besloten om twee jaar na de komst van de Gouwe Huse aan de Tweede Moordrechtse Tiendeweg actief op zoek te gaan naar een andere locatie.
De omwonenden hebben ook hun bezwaren kenbaar gemaakt en zijn ervan overtuigd dat het college de alternatieve locaties naast zich neer heeft gelegd. Wethouder Rogier Tetteroo: “Geen enkele locatie scoort een 10. Na de intensieve zoektocht in onze dichtbevolkte gemeente blijkt de Tweede Moordrechtse Tiendeweg voorlopig het meest geschikt. Daarom starten we in 2022 met de bouw. Twee jaar na de komst van de Gouwe Huse gaan we opnieuw op zoek naar een andere locatie. Het kan zijn dat een locatie nu nog niet beschikbaar is, maar tegen die tijd wel. En doet zich in de eerste twee jaar een kans voor op een andere passende locatie, dan benutten we die.” Remco Schoonderwoerd van de bewonerscommisie gelooft daar niet in. ''Dat tijdelijke wordt al snel permanent," stelt hij.

De oppositiepartijen in de gemeenteraad spreken hun afkeuring uit over de wijze waarop dit besluit tot stand gekomen is. "De gekozen kruimelprocedure past niet bij een traject waarbij veel impact op de omgeving te verwachten is," schrijven partijen in een verklaring. "De keuze voor deze locatie druist lijnrecht in tegen de bestemming van dit kwetsbare gebied. De gedegen onderbouwing van de bewoners waarin de onduidelijkheden en omissies in de keuze voor de locatie duidelijk gemaakt zijn, heeft het college naast zich neergelegd. Kortom, op vele aspecten vinden we de onderbouwing om te komen tot het besluit om aan de Moordrechtse Tiendeweg vijf Gouwe Huse te plaatsen onvolledig en onduidelijk. De toezegging van de wethouder dat voor het besluit nog een reflectie op de wensen en bedenkingen zou worden gedeeld bleek loos. We betreuren het zeer dat de omwonenden van de Tweede Moordrechtse Tiendeweg en de raad als hoogste orgaan op ondemocratische manier in dit belangrijke onderwerp buitenspel zijn gezet."
De voltallige oppositie denkt dat het college belangrijke informatie niet met hen heeft gedeeld en heeft een interpellatiedebat aangevraagd. Het is een relatief zwaar middel, dat zelfs kan samengaan met het indienen van een motie van wantrouwen. Hoogstwaarschijnlijk wordt dit debat op 8 december gehouden.

Gouwe Huse zijn bedoeld voor mensen met een vaak lange geschiedenis in de hulpverlening en dakloosheid. Ze kunnen zich moeilijk sociaal aanpassen aan hun (woon)omgeving door hun gedragsproblemen, psychische- of verslavingsproblemen. De bijzondere vorm van wonen in Gouwe Huse is een manier waarop zij een stabiele en rustige plek kunnen vinden in de samenleving. Door te wonen op een meer afgelegen plek kunnen bewoners hier tot rust komen en kunnen overlastsituaties veel beter worden voorkomen. Vanuit het Leger des Heils zijn sociaal beheerders bij de Gouwe Huse aanwezig. Zij werken samen met andere zorgorganisaties en handhaving om ervoor te zorgen dat er geen activiteiten ontstaan die voor overlast kunnen zorgen. Wethouder Corine Dijkstra: "We begrijpen de grote zorgen van de omwonenden. Tegelijkertijd hebben wij als stad de plicht om te zorgen voor hen die nergens anders meer terecht kunnen. Gouwe Huse biedt voor deze mensen een oplossing en een kans op een menswaardig en rustig bestaan." De bewonerscommissie heeft al laten weten de weg richting de rechter niet te schuwen.

Marianka Peters