Tim van Duuren in Tokyo tijdens de Paralympics.
Tim van Duuren in Tokyo tijdens de Paralympics. Foto: PR

Tim van Duuren is even uitgezwommen

gouda • Voor velen kwam het bericht misschien als een verrassing: paralympisch topzwemmer Tim van Duuren (23) is uitgezwommen. Althans hij maakte onlangs bekend te stoppen met wedstrijdzwemmen. 

Tim zegt dat hij toe is aan een ander leven. “Topsport is hard werken en een hoop laten. Het is een levensstijl waar je tijd en energie in moet steken en dat heb ik jaren met plezier gedaan. Maar nu is het tijd voor een andere levensstijl.”

De in 1998 geboren Gouwenaar Tim van Duuren begint in 2005 bij GZC DONK met zwemmen. Trainer-coach Arnold Franken ontdekt dat Tim talent heeft en verwijst hem naar de paralympische sport (Tim is geboren zonder een volledige onderarm). 

Vrij snel daarna wordt hij gescout door de KNZB. Het eerste succes boekt Tim als hij Nederlands jeugdkampioen wordt op zijn specialisme de 100 meter schoolslag en waarmee hij zich kwalificeert voor het EK 2014 in Eindhoven. Tim eindigt hier op een 6e plaats. 

Op het EK 2018 in Dublin haalt Tim een zilveren medaille op zijn specialiteit en een bronzen medaille op de 4 x 100 meter estafette. Op het WK 2019 in Londen verovert hij een bronzen plak op de 100 meter schoolslag.

Paralympics

Maar het absolute hoogtepunt in zijn carrière is volgens Tim toch wel zijn deelname aan de Paralympics in Tokio dit jaar. "De spelen waren altijd een droom en ik heb mijn droom waargemaakt en heb die droom kunnen leven.” Helaas komt hij op 3 september net 0,06 seconden te kort om de bronzen medaille voor de neus van de Chinees Yang weg te kapen.

Amersfoort

Tim woont tegenwoordig in Amersfoort en is dus min of meer abrupt gestopt met topsport. “Ik hoef niet meer te leven als topsporter en ik ga graag wat vaker op het terras zitten. Dat is namelijk wat ik het liefst doe”. 

Hij heeft besloten de komende tijd ook even niet meer het water in te gaan. Zien we hem ooit nog bij GZC DONK terug? "Ik ben geen officieel lid meer van GZC DONK maar wie weet in de toekomst...”

Trots

Tenslotte ben ik toch benieuwd hoe Tim terugkijkt op zijn carrière. “Ik ben heel trots dat ik dit allemaal heb kunnen en mogen doen”. En heb je er alles uitgehaald? “Ik heb er alles uitgehaald en ik had het niet anders gedaan als ik het over zou doen.”

Gerrit Schinkel