• Damlust Gouda voorzitter Erno Prosman.
• Damlust Gouda voorzitter Erno Prosman. Foto: Gerrit Schinkel

Damlust in het linkerrijtje?

gouda • Op 30 oktober was er een verre reis naar Oenkerk, gemeenteTietjerksteradeel. In Friesland werd Damcombinatie Fryslan met 5 - 15 verpletterd. Na vier wedstrijden bevond Damlust Gouda zich ineens op een prachtige 2e plaats in de Ereklasse. Afgelopen zaterdag speelde Damlust weer thuis, hoogste tijd om eens een keer zelf te gaan kijken.

Bij denksportcentrum De Hoog zaten de dammers in de grote zaal geconcentreerd achter hun dambord. Je kon een speld horen vallen. Af en toe stonden de spelers op om de benen te strekken, om naar de verrichtingen van de anderen te kijken en om naar het toilet te gaan. Om 15.30 uur kwam de eerste uitslag binnen. Na verloop van tijd ging het er steeds meer naar uitzien dat Damlust ook tegenstander CDT Arnhem puntloos zou laten. Om 16.45 uur kwam de stand op 12 - 4. De buit was binnen. Uiteindelijk won Damlust, net als 14 dagen daarvoor, weer met 15 - 5. Damlust Gouda blijft door deze overwinning volop mee draaien aan de top van de Ereklasse. Ik feliciteerde na afloop voorzitter Erno Prosman en vroeg hem naar zijn analyse van de wedstrijd. “CTD Arnhem is een degelijk team waar we altijd moeite mee hebben. Maar ja, wij draaien lekker”, aldus een vrolijke voorzitter die zelf ook weer een winstpartij kon bijschrijven. Maar hoe komt het nu dat jullie zo lekker draaien? “ Martijn is weer terug”, was zijn gedecideerde antwoord. Martijn van IJzendoorn is er een jaartje tussenuit geweest, maar is dit seizoen weer terug op het oude nest. Even terugkijkend op het vorige seizoen zegt Prosman dat er, toen de competitie al na een paar wedstrijden werd gecanceld, weinig is gespeeld. Met een klein clubje Damlusters hebben ze Martijn van IJzendoorn geholpen bij zijn voorbereiding op het WK dammen dat van 28 juni tot en met 14 juli werd gehouden in Tallinn, de hoofdstad van Estland. Van IJzendoorn eindigde in dit WK met 12 punten op een eervolle 5e plaats. Daar waar veel damteams uit de Ereklasse veelal duurbetaalde spelers in hun gelederen hebben wordt er bij Damlust niet betaald. “Bij ons mag je alleen spelen als je ambitieloos bent. Alleen Martijn wordt gedoogd”, aldus een lachende Prosman. Damlust gaat volgens de voorzitter voor het linker rijtje, dat zo een unicum zijn voor de Gouwenaars. Volgens Prosman zijn de huidige koploper Van Stigt Thans 1 uit Schiedam, VBI Huissen (met topspelers als Alexander Baliakin en Gerard Jansen) en landskampioen Hijken DTC uit Drenthe, de toppers. Die zullen gaan uitmaken wie er uiteindelijk kampioen wordt.
Het sterke punt van Damlust is volgens Erno Prosman dat ze van iedereen kunnen winnen.
Die grote nederlaag tegen de Schiedammers had voor hetzelfde geld ook heel anders kunnen uitpakken. Het moet natuurlijk ook wel een beetje meezitten, maar een plaats bij de eerste 5 behoort tot de mogelijkheden.
 De volgende stap kan op zaterdag 27 november worden gezet. Dan speelt Damlust de uitwedstrijd tegen DES Lunteren. Winst moet lukken, volgens Prosman, die nu snel mee gaat helpen om de zaal weer in de bridge-opstelling om te toveren. En daarna snel naar de Chinees, want om 20.00 uur gaat de lockdown in.

Gerrit Schinkel