• Kinderen stonden in de rij voor een handtekening.
• Kinderen stonden in de rij voor een handtekening. Foto: Marianka Peters

Derde Gouds Gouden Boekje scoort

gouda • Schrijver in illustrator Harmen van Straaten heeft dit weekend een nieuw Gouds Gouden Boekje gelanceerd: Het Goudse Carillon en de verdwenen Stadsrechten.

Dit derde deel in de trilogie is geïnspireerd op de scène die te zien is op het carillon aan de zijkant van het stadhuis, waar Graaf Floris V de stadsrechten overhandigt. Op dat moment gaat er van alles mis en start de zoektocht naar de verdwenen stadsrechten. "Tor uit Kongsberg logeert bij Teuntje in Gouda", vertelt het verhaal. "Teuntje woont tegenover het stadhuis, waar elk uur Graaf Floris V uit het klokkenspel naar buiten komt om iemand de stadsrechten te overhandigen. Maar dan wordt Tor midden in de nacht wakker gemaakt door een geheimzinnige figuur: de stadsrechten zijn gestolen! Samen met de bonte figuren van het klokkenspel gaan ze op pad om de gestolen papieren terug te veroveren."

De trilogie is een succes. Het eerste deel - De Goudse Kaarsjes - is helemaal uitverkocht. Het tweede boekje - De Zes Goudse Kaarsjes - is nog te koop. Rubinstein, uitgever van de Gouden Boekjesserie, heeft ook deze uitgave verzorgd en begeleid. In het boekje zit ook een losse plattegrond met een extra tekening en de route van de locaties in de stad. Zo kunnen kinderen het helemaal zelf meebeleven. Het Gouden boekje kost € 8,99 en is op allerlei plekken in de stad te koop.