• Vorig jaar zomer kon 14theroad van Marcel Struijk open.
• Vorig jaar zomer kon 14theroad van Marcel Struijk open. Foto: Marianka Peters

Nog meer hommeles op GOUDasfalt

Gouda • Na Jeroen Hotze van De Vrijheid hangt Marcel Struijk van fietscafé 14theroad ook de vuile was buiten. Struijk heeft een brandbrief naar het college van B en W gestuurd.

Inzet is het huurcontract dat Struijk weigert te ondertekenen. In goed vertrouwen heeft hij van de onlangs overleden voorzitter, Herman Ruiter, in 2018 de sleutel van het pand aan de Gouderaksedijk ontvangen, nog voordat er ook maar één handtekening was gezet. Daarna begonnen de problemen. 'Het begon medio 2018 en ging toen vooral over de tijdelijke zendmast die op het gehuurde terras staat en verplaatst zou worden maar uiteindelijk bleef staan zonder dit te melden," vertelt Struijk. "In de tweede helft van 2018 heb ik het pand voor duizenden euro's uit eigen vermogen aangepast om het geschikt te maken voor horeca.''
In de tussentijd betaalde Struijck een huurbedrag van 1000 euro per maand. Maar de aanpassingen op het huurcontract van Struijck bleven maar komen, totdat de maat vol was voor GOUDasfalt. "Hij wilde graag dat de gemeente mee zou investeren en wij ook. Wij hadden ook nog andere kandidaten voor dat gebouwtje dus hebben we gezegd dat hij moest voortmaken anders zouden andere huurders in beeld komen," reageert Werner Trooster van GOUDasfalt. "Marcel dreigde met een advocaat als wij hem nu weg zouden sturen. Op een gegeven moment hebben we gevraagd of hij er vanaf wilde, maar dat wilde hij niet. We hebben toen een kort geding aangespannen, maar de rechter wilde er zijn vingers niet aan branden. Immers Marcel had de sleutel en betaalde een bedrag, dus dat leek verdacht veel op huren. Dat was een tegenvaller voor ons. We zijn toen nog eens met Marcel gaan praten en op een gegeven moment dachten we dat we het rond hadden, maar toen was het weer niet goed. Onze huurders verrichten zelf het onderhoud, maar voor Marcel is dit niet aanvaardbaar noch onderhandelbaar. Tja, en dan kom je er niet uit. We zijn toen midden in de coronaperiode naar de kantonrechter gestapt en bij de Theaterbakkerheij werd de zitting gehouden. We zijn met de rechter en de advocaten bij Marcel gaan kijken en het zag er allemaal goed uit. Inmiddels was er een huurachterstand van een half jaar. De kantonrechter heeft alles een beetje met de mantel der liefde bedekt als Marcel maar zou betalen. Dat heeft hij na de zitting ook gedaan."
Daarna is GOUDasfalt begin dit jaar in hoger beroep gegaan. "Drie zittingen waren er nodig en de datum voor het arrest was in januari maar we hebben nog steeds geen uitspraak van de rechter en de huurachterstand is inmiddels opgelopen tot zo'n 10.000 euro," stelt Trooster. "Het is allemaal heel ingewikkeld. Het gaat over het onderhoud, de zendmast, de huurprijs, de ongeautoriseerde verbouwing, de coronakorting (terwijl hij nog niet eens open was)."
In de brief aan de gemeente schrijft Struijk dat hij wordt geboycot. Trooster spreekt dit tegen. "Wij behandelen Marcel hetzelfde als iedere andere huurder om te voorkomen dat het uit de hand loopt. Wij wachten op de uitspraak van het gerechtshof en zullen daarnaar handelen. Wij hangen dit niet aan de grote klok want eigenlijk schamen wij ons behoorlijk voor dit soort dingen. Maar we moeten wel reageren. Dit zijn heel vervelende dingen en de andere huurders maken zich ook zorgen of wij het allemaal wel trekken als bestuur." Trooster verwijst hiermee naar de andere horecazaak op het terrein van GOUDasfalt. GOUDasfalt wil vanaf 22 februari volgend jaar, wanneer het contract met De Vrijheid afloopt, niet langer in zee met uitbater Jeroen Hotze. De uitbater van De Vrijheid legt zich echter niet zomaar neer bij het feit dat zijn huurcontract niet wordt verlengd.
Hij vroeg het stadsbestuur in een brief om in te grijpen in het conflict. Maar dat heeft de gemeente Gouda afgewezen, omdat de gemeente alleen de eigenaar is van de grond, niet de verhuurder daarvan, schrijft zij. 'Als het conflict aanhoudt, zal een rechter toch een oordeel moeten vellen. Ook wij hopen dat de bemiddelingspogingen tot nieuwe mogelijkheden leiden."

Marianka Peters