Verkeer Gouwe: politiek is aan zet

regio • Het gebied rondom de Gouwe moet beter bereikbaar worden. Dat zijn de colleges van B&W en Gedeputeerde Staten van de gemeenten en provincie overeengekomen. Welke maatregelen daartoe worden genomen, is nu aan de gemeenteraden en Provinciale Staten. Bewoners worden bijgepraat op 23, 29 en 30 november.

De bouw van de Bodegravenboog, de directe aansluiting van de N11 op de A12 staat hoog op de verlanglijst. Hij zorgt ervoor dat het verkeer sneller doorstroomt en het gebied beter bereikbaar wordt. Dat geldt ook voor de verbetering van twee fietsroutes tussen Alphen aan den Rijn en Gouda en Bodegraven en Gouda, die deels de treinstations van R-net beter bereikbaar maken. 

Voor de aanpak van deze fietsroutes is veel steun, ook onder de bestuurders. Daarnaast is er veel draagvlak voor de plannen bij de Gouwe. Er komen wachtplaatsen voor recreatieboten. En de verkeerslichten bij de hefbruggen van Boskoop en Waddinxveen worden beter afgestemd op het wegverkeer én de scheepvaart. Dat maakt de wachtrijen zo kort mogelijk.

W20-1 en W20-2

In de plannen wordt ook het autoverkeer niet vergeten. Een nieuwe weg van Boskoop naar de N11 (W20) is in mei voorgesteld met drie mogelijke routes. Die vallen niet bij iedereen in de smaak. Tegenstanders willen liever direct een aquaduct onder de Gouwe door. De route W20-3 bereidt daar te weinig op voor. Daardoor en vanwege het doorsnijden van open gebied is de W20-3 afgevallen.

Op de andere routes (W20-1 en W20-2) kan wel een brug of aquaduct aansluiten op lange termijn, eventueel inclusief de aansluiting op de N11. Er zijn situatieschetsen van de routes gemaakt. Ze staan op de website en zijn te bekijken tijdens de inloopdagen.

Oeververbinding en (tunnel)bak

Ook wordt onderzocht of een nieuwe oeververbinding (brug of aquaduct) bij de Gouwe mogelijk is op lange termijn en misschien al op middellange termijn. Daarbij wordt gekeken naar de kosten en naar de plek aan de noordkant van Boskoop. Een brug lijkt volgens de bestuurders financieel kansrijker dan een aquaduct, maar dat moet uit onderzoek blijken. Op verzoek van veel mensen in de omgeving is ook een onderzoek naar een tunnel(bak) onder de N209 in Hazerswoude-Dorp in het pakket opgenomen.

Informatiebijeenkomsten

In aanloop naar de besluitvorming zijn er informatiebijeenkomsten voor bewoners en bedrijven. Op 23 november is er een webinar met een algemene presentatie. Dan zijn er inloopdagen in Boskoop op 29 en 30 november om de situatieschetsen te bekijken. Aanmelden kan vanaf nu via onderstaande website.

q  www.beterbereikbaargouwe.nl