• Elk pleegkind heeft behoefte aan een warm thuis.
• Elk pleegkind heeft behoefte aan een warm thuis. Foto: Enver

Een warm thuis voor elk pleegkind

gouda •  “Eigenlijk hebben we altijd het idee gehad iets te willen doen voor een kind waarvoor een veilige, liefdevolle plek niet vanzelfsprekend was. Toen onze eigen kinderen wat ouder waren hebben we ervoor gekozen om aan pleegzorg te beginnen.” 

Het gezin van Aniel en Marlies bestaat uit twee dochters, een zoon en twee pleegkinderen. De pleegkinderen zullen hoogstwaarschijnlijk bij hen opgroeien, ook wel langdurige pleegzorg genoemd. Er zijn verschillende vormen van pleegzorg. Het soort pleegzorg dat geboden wordt kan in de loop van de jaren ook veranderen, zoals bij Aniel en Marlies. “De eerste 2,5 jaar hebben we crisisopvang en een noodbed geboden. In die periode hebben we 13 kinderen zien komen en gaan.” Tot op de dag van vandaag komt er bij Aniel en Marlies nog altijd een voormalig pleegdochter langs in de weekenden en vakanties. 

De ouders van pleegkinderen zijn onmisbaar in hun leven. Daarom is het belangrijk dat pleegouders het contact tussen het pleegkind en hun ouders blijven aanmoedigen en ondersteunen. “Als je goed contact hebt en kunt samenwerken dan is dat het fijnste voor de kinderen. Daar investeer ik altijd in.” Contact kan op verschillende manieren plaatsvinden, zoals bezoeken en telefonisch. “We sturen de ouders veel foto’s en filmpjes van de kinderen. En ik krijg ook foto’s van hen voor de kinderen waar ik een mooie collage van maak op hun kamer.”

Pleegzorg doe je met elkaar. Naast dat pleegouders leren, leren ook de biologische kinderen van pleegouders van elke plaatsing. “Altijd wanneer een nieuw pleegkind bij ons binnen kwam waren zij degene die het kind aan de hand namen en met ze gingen spelen of kletsen. Dit werkte bij ons altijd heel goed, het pleegkind voelde zich hierdoor sneller op zijn gemak.” 

In het gesprek met Marlies wordt duidelijk dat elke situatie een aanpassend vermogen van hen vraagt, maar klinkt ook door dat het pleegouderschap een verrijking voor het hele gezin is. Op het moment dat een pleegkind in een gezin komt verandert er veel. Het is niet eenvoudig een kind in huis nemen. “Dat je logistiek opeens in de knoei raakt, je wasmand te klein is en dat slaap ontzettend nodig is om gezellig te blijven, heeft ons echt een paar maanden gekost om weer in balans te komen.” Enver biedt trainingen in het voorbereidingsprogramma en erna, om pleegouders inzicht te geven in het leven van een pleegkind. Desondanks is elke situatie anders weet Marlies.  “Je kunt je nu eenmaal niet voorbereiden op alles wat je met pleegzorg op je pad krijgt.”

Pleegouder worden?

Enver zoekt naar de beste plek voor het kind. Daarom zijn er altijd meer pleegouders nodig, ook in Gouda en omstreken. Geïnteresseerden kunnen een vrijblijvende voorlichtingsavond bijwonen om meer te horen over wat pleegzorg is, hoe ze pleegouder kunnen worden en wat het betekent om pleegouder te zijn. Aanmelden voor de avond kan op www.enver-pleegzorg.nl/voorlichtingsbijeenkomst. Meer informatie: kijk op www.enver-pleegzorg.nl of neem contact op via pleegzorg@enver.nl of via 085- 064 08 37.

Esmée van Haaren