SGP Gouda vergaloppeert zich

gouda • Woonwagenkampen zijn gebieden waar criminaliteit zich makkelijk kan ontpoppen en waar autoriteiten lastig grip op hebben. Hiermee heeft de Goudse SGP zich de woede op de hals gehaald van een groot aantal raadsfracties.

Aanleiding was de woonzorgvisie, die afgelopen week ter discussie stond. Daarin staat dat in Westergouwe ruimte vrij wordt gemaakt voor een woonwagenkamp met zo'n zes standplaatsen.
Hierop diende de SGP een amendement in om geen woonwagenkamp toe te staan in Westergouwe. "Bovendien heeft Gouda al twee keer zoveel aanbod aan standplaatsen dan het landelijk gemiddelde," zei Harold Hooglander. Partijen spraken er schande van. "Het is stigmatiserend en kwetsend om een groep mensen weg te zetten als criminelen," brieste Max de Groot (PvdA) die zelf familie op het kamp heeft wonen.''
Jan de Koning (GBG): "Het is SGP onwaardig om woonwagenbewoners weg te zetten als criminelen. Dit is tendentieus en stigmatiserend." Wethouder Rogier Tetteroo: "In iedere Goudse wijk is er wel ruimte voor een kleinschalig woonwagenterrein, zo ook in Westergouuwe, waar het zou gaan om een zestal plekken. Wij zijn een stad met gemengde wijken en het generaliseren van een groep inwoners, werp ik verre van mij."
Hooglander probeerde het amendement af te zwakken door de gewraakte zinsnede over de criminaliteit te schrappen, maar het mocht niet baten. De toon was al gezet en het amendement werd verworpen.

Marianka Peters



Gouda

Om hoeveel nieuwe woonwagenplekken het gaat en per wanneer, is nog niet duidelijk. Eerder noemde het stadsbestuur een aantal van zes.

De gemeente vindt dat niemand onredelijk lang zou moeten wachten op een standplaats. In ieder geval niet veel langer dan een 'reguliere' woningzoekende die een sociaal huurhuis wil. Dat schrijft Gouda in een woonzorgvisie, die deze week door de gemeenteraad is aangenomen.

Dat betekent dat het aantal woonwagenstandplaatsen in verhouding moet zijn met het aanbod van sociale huurhuizen in Gouda, vindt de gemeente. De stad heeft op dit moment zes woonwagenkampen, aan onder meer de Goudkade en de Eerste Moordrechtse Tiendeweg.

Te popelen

Die zijn in totaal goed voor zeventig woonwagenstandplaatsen. Bij toewijzing van een standplaats wordt voorrang verleend aan familieleden op de locatie waar de ruimte vrijkomt. ,,Westergouwe is al jaren de belofte. Net als de koopstandplaatsen aan de Eerste Moordrechtse Tiendeweg", zegt Nissy Gerlag van die locatie. ,,Ze staan aan onze kant te popelen om die kant op te gaan, mocht het zover komen. Er zijn minstens vijftien jonge mensen die al jaren op de wachtlijst staan. Ze moeten wachten tot iemand overlijdt. Dat is laatst, na de vakantie, gebeurd aan de Eerste Moordrechtse Tiendeweg. Die persoon kwam uit een huis."

Gouda heeft dubbel zoveel woonwagenstandplaatsen als gemiddeld. De SGP wilde het stadsbestuur daarom opdragen het plan voor standplaatsen in Westergouwe te schrappen. De partij vond hiervoor amper medestanders. ,,Wij zijn niet zo enthousiast", legt Harold Hooglander uit. ,,Woonwagenbewoners zijn vaak op zichzelf gericht, en staan minder open voor de rest van de wijk. Dat is niet goed voor de sociale cohesie."