• Kleine Guus heeft zijn eigen boom met een stoer naambordje.
• Kleine Guus heeft zijn eigen boom met een stoer naambordje. Foto: Jan van den Berg

Het Gouds Geboortebos weer uitgebreid

gouda • Kleine Guus heeft net als acht andere jonge Gouwenaartjes een eigen boom met een stoer naambordje. Donderdag werden  er negen nieuwe geboortebomen geplant in het geboortebos in de Oostpolder.

Een geboorteboom wordt niet alleen gezien als teken van levenskracht, maar drukt ook symbolisch uit dat elk kind in een gezonde, groene omgeving moet kunnen opgroeien.
Het Gouds Geboortebos achter het voetbalcomplex van sv Donk is dus weer negen bomen rijker! Donderdag werden ouders, grootouders en kinderen feestelijk onthaald door wethouder Hilde Niezen, wethouder Klimaat en Duurzaamheid.
Daarna onthulden ze het unieke geboortebord met de namen van hun )(klein)kinderen.
Een geboorteboom wordt gezien als teken van levenskracht, en drukt symbolisch uit dat elk kind in een gezonde groene wereld moet kunnen opgroeien. Daarom is in Gouda een gebied aangewezen, waar komende jaren een Gouds Geboortebos zal groeien.

Initiatief

Het planten van een geboorteboom is een initiatief van Jacques Rozendaal (SGP) die een motie heeft ingediend om een babyboom te planten bij elke 100e geboorte in Gouda, als symbool voor het nieuwe jonge leven en tegelijkertijd als bijdrage aan een groenere toekomst.
Het idee heeft hij twee jaar geleden afgekeken van Rotterdam. ,,Het is een oud gebruik, een symbool van levenskracht. Kinderen zorgen voor verjonging en vergroening."
Dit idee werd door wethouder Hilde Niezen omarmd en  in maart 2019 werd de eerste geboorteboom geplant.

Tulpenboom

Het was een tulpenboom, die geplant werd op een speelplek in Westergouwe. Later werd het terrein achter sv Donk aangewezen als geboortebos.
Het zal dan ook nog wel even duren voordat het echt een bos is. Het aantal aanmeldingen - dit jaar ruim veertig - groeit, maar desondanks worden er jaarlijks maar maximaal negen bomen aangeplant.
Iedereen die in Gouda woont en een kindje krijgt, kan een geboorteboom laten planten in het Gouds Geboortebos.
Ook grootouders mogen de boom aanvragen. Het verzoek kan ieder jaar worden ingediend tussen 1 september en 31 augustus.
Meer informatie en aanmelden: www.gouda.nl/geboortebos.

Marianka Peters