Invoering Ja/Ja sticker zal even wennen zijn

gouda • De Nee/Ja en Nee/Nee-sticker op de brievenbus gaat veranderen. Binnenkort moeten alle Gouwenaars met een Ja/Ja sticker aangeven of zij een gratis huis-aan-huiskrant en folders willen ontvangen.

Naar aanleiding van een door de raad aangenomen motie is onderzoek gedaan naar de mogelijkheid van invoering van de zogenaamde Ja/Ja-sticker. Veel reclamefolders worden ongelezen weggegooid. Uit onderzoek van de VNG blijkt dat invoering van de Ja/Ja- sticker leidt tot 25 procent minder reclamefolders en tot een vermindering van 5 procent van de totale hoeveelheid oud papier in Gouda. Uit een enquête blijkt dat een meerderheid van de inwoners het een goed idee vindt. Daartegenover staat wel dat er structureel extra capaciteit voor handhaving nodig is. Hoewel de milieuwinst beperkt is en er structureel extra kosten mee zijn gemoeid voor handhaving, is de invoering van de Ja/Ja sticker in overeenstemming met het coalitie akkoord en met twee raadsmoties. Voor de invoering van de Ja/Ja-sticker is een wijziging van de Afvalstoffenverordening nodig. Deze wijziging is inmiddels in gang gezet en ligt gedurende 6 weken ter inzage. Daarna moet de gemeenteraad nog een besluit nemen.
Steeds meer gemeenten hebben het bestaande stickersysteem voor het beperken van ongeadresseerd drukwerk (nee/ja of nee/nee) omgedraaid. Dit betekent dat inwoners expliciet om ongeadresseerd reclamedrukwerk moeten vragen, als ze dat willen ontvangen. Een huishouden moet in dat geval een zogenoemde ja/ja-sticker plakken op de brievenbus. Wanneer er (helemaal) geen sticker is, mag de bezorger geen ongeadresseerd drukwerk in de brievenbus stoppen.