• Wethouder Thierry van Vugt (l) en Theo Krins toosten op de nieuwe organisatie SBG.
• Wethouder Thierry van Vugt (l) en Theo Krins toosten op de nieuwe organisatie SBG. Foto: Astrid den Haan

Samenwerking voor een vitaal Gouda

gouda • Het winkelend publiek zal er weinig van merken, maar de koepelorganisatie SOG (Samenwerkende Ondernemers Gouda) gaat verder als SBG (Samenwerkende Binnenstadondernemers Gouda). De nieuwe naam past volgens de nieuwe voorzitter Theo Krins beter bij een toekomstbestendige organisatie voor de binnenstad.

"Toen ik als voorzitter aantrad kreeg ik te maken met tal van werkgroepen binnen het SOG, van Doe Platform tot Platform Binnenstad, allemaal met de beste bedoelingen, maar erg onoverzichtelijk. Binnen de SBG zijn alle initiatieven ondergebracht," stelt Theo Krins tijdens de ondertekening van de samenwerkingsovereenkomst. "In deze organisatie zijn allerlei branches uit de binnenstad van Gouda vertegenwoordigd om zo de samenwerking te stimuleren. "
In Gouda was sinds 1991 de SOG actief als platform voor binnenstadondernemers, waarbij vooral de retail sector en de horeca was vertegenwoordigd. "Vanuit de SOG en het Doe Platform zijn de afgelopen jaren vervolgens talloze activiteiten georganiseerd met als doel om de binnenstad aantrekkelijk te laten zijn voor de bezoekers, winkeliers en uiteraard de eigen bewoners. Mede door deze inzet is Gouda destijds Beste Binnenstad geworden, is de kop van de Kleiweg aangepakt, zijn er lampenkampen in de winterperiode gekomen, zijn er Sinterklaas activiteiten georganiseerd, is er het Paasontbijt ontstaan en is er sinds 2014 de verkiezing tot kinderburgemeester."
In 2020 ontstond er een nieuw initiatief, Platform Binnenstad Gouda, waarbij diverse branches en de SOG met elkaar in gesprek gingen om de samenwerking in de binnenstad te versterken. Tevens werd gesproken over een overlegtafel met de gemeente. "Het bestuur van de SOG heeft vervolgens aan mij, als nieuwe voorzitter sinds 1 augustus dit jaar, gevraagd om een strategische heroriëntatie voor de SOG uit te voeren en een voorstel te doen hoe er een toekomstbestendige organisatie voor de binnenstad kan worden vormgegeven," stelt Krins.
SBG zet zich in voor een ondernemende en vitale binnenstad die economisch optimaal functioneert en waar het prettig is om te ondernemen, te winkelen, te wonen, te werken en recreatief te verblijven. SBG ondersteunt (georganiseerde) ondernemers, doet aan promotie en marketing, zorgt voor feestverlichting en bloembakken en neemt initiatieven die leiden tot verbetering van de openbare ruimte, het economisch vestigingsklimaat en de bereikbaarheid.

Marianka Peters