• sv DONK, dameselftal 1978 (boven) sv DONK, dameselftal ca. 2010 (onder).
• sv DONK, dameselftal 1978 (boven) sv DONK, dameselftal ca. 2010 (onder). Foto: privefoto's

50 jaar DONK damesvoetbal

gouda • Els Stolk en Bep de Knoop stonden aan de wieg van het damestrimclubje van SV DONK. Het wekelijkse uurtje trimmen onder leiding van Jan Hageman krijgt als snel het karakter van een echte voetbaltraining, zodat de idee geboren werd om een damesvoetbalelftal op te richten. Een kleine geschiedenis van een halve eeuw dames- en meisjesvoetbal bij SV DONK.

Op 17 oktober 1971 gaat de proefcompetitie van de KNVB van start. DONK speelt de eerste competitiewedstrijd in en tegen Waddinxveen. Het elftal bestaat uit Leon van Willigen, Elly de Gruyl, Els Stolk, Adrie van Herk, Joke Laan, Corry Eikelboom, Bep de Knoop, Rian Droog, Els de Bruin, Retty Belt en Ria Laan. Wisselspeelsters zijn Jopie Prevoost en Astrid de Bruin. In 1974 promoveert DONK 1 o.l.v. trainer Jan Hageman naar de 1e klasse.
Inmiddels wordt het damesvoetbal bij DONK steeds serieuzer. In 1983 komt er een aparte damescommissie. Voorzitter is Loek Bakker, Leo Slootjes wedstrijdsecretaris, Ria Lafeber secretaris en Anne-Mieke van Beek penningmeester.

In 1986 wordt DONK 1 weer kampioen en met de nieuwe trainer René van Beek wordt in het seizoen 1988 - 1989 opnieuw de kampioensvlag gehesen en is promotie naar de hoofdklasse een feit. Verdere successen blijven niet uit want in 1994 kan de kampioensvlag weer worden gehesen. O.l.v. trainer Hein de Jong promoveren de Goudse vrouwen naar de nieuwe landelijke 1e divisie. Een topprestatie!

In 1996 degradeert DONK 1 naar de 2e klasse. Mede door de terugloop van het aantal speelsters doet DONK in 1998 een stapje terug naar de 3e klasse. In het seizoen 1999 – 2000 kan de vlag toch weer in top om promotie naar de 2e klasse te vieren. Veel doelpunten worden in die tijd gescoord door Brenda van der Stad. In 2004 wordt DONK 1 weer kampioen en promoveert naar de 1e klasse.
De hoogtijdagen van het damesvoetbal bij SV DONK liggen al enige tijd achter ons. In 2016 stappen de dames van SV DONK over van het zondagvoetbal naar het zaterdagvoetbal.
De beide damesteams van SV DONK spelen op dit moment in de 5e klasse. Sinds een aantal jaren is er ook een VE 30+ team en een veterinnenteam.
En wie de jeugd heeft, heeft de toekomst. Sinds 1981 is er meisjes junioren en –pupillen voetbal. In 2021 heeft DONK een MO-13 dat in de 3e klasse speelt, MO-17 speelt in de 2e klasse en MO-19 in de 2e klasse.
DONK is ambitieus en is een van de 200 voetbalclubs die een plan indienen om het meiden- en vrouwenvoetbal verder te ontwikkelen.
Groot is de verrassing als DONK op 23 juni 2020 door (de toenmalige) bondscoach Sarina Wiegman wordt getrakteerd op een driejarig sponsorcontract met de ING, die samen met de KNVB het meiden- en vrouwenvoetbal verder wil professionaliseren.
Een halve eeuw damesvoetbal bij SV DONK. Een mooie mijlpaal. De herinneringen worden gekoesterd. En de toekomst?
Wie het weet mag het zeggen, maar het spelplezier en het enthousiasme zijn volop aanwezig. En dan sta je denkbeeldig gewoon al met 1-0 voor.

Gerrit Schinkel