• Een lang lint van een paar honderd wandelaars deden mee aan de klimaatmars.
• Een lang lint van een paar honderd wandelaars deden mee aan de klimaatmars. Foto: Jan van den Berg

Grote belangstelling voor klimaatmars

gouda • De klimaatmars, afgelopen zaterdag door het Groene Hartl, is een  groot succes geworden, Naar schatting liepen zo'n 300 à  350 mensen de route, waarbij zij andacht vragen voor de klimaattop die binnenkort in Schotland wordt gehouden.

De klimaatmars werd georganiseerd door Urgenda, de organisatie voor innovatie en duurzaamheid, die Nederland samen met bedrijven, overheden, maatschappelijke organisaties en particulieren sneller duurzaam wil maken. Dat doen ze aan de hand van de concrete actielijst, waarvan de Klimaatmars deel uitmaakt.
Urgenda wandelt van Groningen naar de klimaattop in Schotland. Op 6 oktober is deze groep, aangevoerd door Urgenda-directeur Marjan Minnesma, vertrokken vanuit de Groningse Eemshaven op weg naar de klimaattop COP26 in Glasgow. Deze top start op 1 november en moet een aanscherping van acties opleveren om de klimaatdoelen van ‘Parijs' uit 2015 te halen.
"De boodschap van The Climate Miles is: ‘let's accelerate!' We hebben meer actie nodig en geen dag te verspillen."
De groep wandelaars kwam vrijdag Zuid-Holland binnen bij Woerden en liep de volgende dag, na eerst Gouda te hebben bezocht, over de dijk richting Moordrecht en Capelle aan den IJssel. 's Middags werd de groep verwelkomd op de Maasboulevard in Rotterdam, ook wel BlueCity genoemd, een voorbeeldstad voor de circulaire economie. Het Nederlandse deel van The Climate Miles in Rotterdam is beëindigd.
De groep heeft hier de trein naar Edinburgh gepakt en loopt vanaf daar verder naar Glasgow. Onderweg werden meerdere projecten bezocht, waaronder de kleine houten windmolens van EAZ Wind en zonne-gevelpanelen van Solar Visuals, twee oplossingen om aan de vraag naar duurzaam opgewekte energie te voldoen. "Zaterdag hebben we over veenweide gepraat en is een speciaal finishmoment bij BlueCity Rotterdam gehouden. 50 Zeeuwen hebben een video-boodschap voor wereldleiders op COP26 overhandigd," aldus een woordvoerder van Urgenda.
Deze editie van de Climate Miles was cruciaal, omdat we inmiddels nog maar 9 jaar hebben om de opwarming van onze aarde onder de 1,5 graden te houden en onze uitstoot naar netto nul te brengen.
 "We kunnen ontwrichtende klimaatverandering nog grotendeels voorkomen, de oplossingen zijn er al. Maar dan moeten we nú versnellen en opschalen. Met The Climate Miles trekt Urgenda aan de alarmbel én laat zien: Het kan als je het wilt."