• Herinrichting van de expositieruimte.
• Herinrichting van de expositieruimte. Foto: archief Marianka Peters

Heel Zuid-Holland zakt bij het gemaal

haastrecht • Voor Gemaal De Hooge Boezem in Haastrecht eindigt het reguliere bezoekersseizoen 31 oktober met een dag vol activiteiten.

Het is 31 oktober de laatste dag van de Week van Ons Water. Onder het motto ‘Heel Zuid-Holland zakt' verzorgen verschillende vrijwilligers, waaronder een dijkgraaf, machinist en ooggetuige, van 13:00 tot 16:00 uur elk half uur korte rondleidingen en demonstraties.
Een is met de recent in gebruik genomen vijzel. Een vijzel - ook bekend als de schroef van Archimedes - is al een zeer oud principe om water van laag naar hoog te transporteren. Ook worden er korte filmpjes getoond.

Gemaal De Hooge Boezem is in de 19e eeuw gebouwd om te kunnen blijven wonen en werken onder zeeniveau. Maquettes, films, kaarten en originele machines in het gemaal geven een antwoord op alle vragen. Het veenweidegebied van West-Nederland is qua waterhuishouding een omgekeerde wereld: de meeste huizen liggen er lager dan de rivieren. Dat is niet altijd zo geweest. Duizend jaar geleden lag al het land nog boven de afwaterende stromen. Het Gemaal gaat na 31 oktober zeker niet in de winterstand. De klusmiddagen gaan gewoon door. Ook kunnen grote en kleine groepen rondleidingen met een gids blijven afspreken, reserveren hiervoor kan via 06-1374 9168 of info@gemaalhaastrecht.nl.
Het adres is Hoogstraat 31 in Haastrecht.