• Gouwenaar Auke  Idzerda is Nederland Europees kampioen rugby geworden.
• Gouwenaar Auke Idzerda is Nederland Europees kampioen rugby geworden. Foto:Jan van den Berg

Idzerda Europees Kampioen

gouda • In poule D hadden zich voor dit kampioenschap ingeschreven, Turkije, Malta, Tsjechië en Nederland. In het Nederlandse team speelde ook Gouwenaar Auke Idzerda. Een mooie aanleiding om eens nader kennis te maken met Auke Idzerda en deze tamelijk nieuwe en in Nederland vrij onbekende variant van het rugby.

Bij de variant van de Rugby League telt een team 13 spelers i.p.v. 15. De spelregels zijn ook enigszins anders, b.v. de puntentelling. Een try betekent 4 punten, een conversie en een penalty 2 punten. Verder is het spel sneller en iets harder volgens Auke. Door die snelheid is het spel aantrekkelijker voor de toeschouwers. 

“Je moet veel rennen, je hebt veel conditie en kracht nodig. En het publiek wil ook tackles zien”, aldus Auke. Nederland speelde de halve finale tegen het favoriete gastland Turkije en won die wedstrijd met 40 – 18. In de andere halve finale was Tsjechië te sterk voor Malta.

Extra prijs

De finale in het Huseyin Akar Tesisler Stadion ging tussen Nederland en Tsjechië. Een finale tussen twee outsiders, die door Nederland met 36 - 10 werd gewonnen. Nederland was voor de eerste keer Europees kampioen en promoveert hierdoor naar poule B en mag met Servië, Rusland, Oekraïne en Duitsland in 2023/2024 gaan strijden om de Europese titel in poule B. Bovendien mag Nederland nu ook kwalificatiewedstrijden spelen voor het WK in 2025 in Frankrijk. Een extra prijs voor Auke was dat hij in Bodrum met 28 punten topscorer van het toernooi werd.

Nederlands team

Op mijn vraag hoe hij in het Nederlands team is gekomen zegt Auke dat hij bij bondscoach Kane Krlic is voorgedragen door Jayson Bruygoms, de coach van Rotterdam Pitbulls, het team waarmee Auke in de Nederlandse Rugby League competitie speelt. Behalve bij Rotterdam Pitbulls speelt Auke ook in RFC 1. 

De twee competities sluiten op elkaar aan zodat hij in beide competities kan spelen. In het net begonnen seizoen bij RFC heeft Auke nog geen wedstrijd gespeeld omdat de focus op het Nederlandse team was gericht. Maar volgende maand hoopt hij weer zijn steentje te kunnen bijdragen aan de Goudse rugbytrots.
Auke speelt zo’n 20 jaar rugby. Hij wilde eerst voetballer worden maar tijdens een open dag bij RFC Gouda werd hij gegrepen door de rugbysport. Als ik vraag wat er zo mooi is aan rugby zegt Auke dat je bij rugby, wanneer je in het veld staat, het gevoel hebt dat je tussen je broers staat.

Dat Auke talent heeft blijkt ook uit het feit dat hij benaderd is door andere clubs. Hij heeft van 2013 - 2018 bij RC Waterland in Purmerend in de ereklasse gespeeld en hij heeft zelfs een aanbieding van een Rugby League club uit Australië gehad. Maar als echte clubman is Auke weer op het oude nest teruggekeerd. 

"Ik wil Gouda op de kaart zetten”. In natuurlijk wil hij ook met het Nederlandse team, misschien zelfs als aanvoerder, op jacht gaan naar nieuw succes.

Gerrit Schinkel