Jan en Paula de Kok vierden onlangs hun diamanten bruiloft.
Jan en Paula de Kok vierden onlangs hun diamanten bruiloft. Foto:privefoto

'We waren eigenlijk elkaars B-keuze'

reeuwijk-dorp • De 81- jarige Paula en haar 85-jarige echtgenoot Jan de Kok vierden onlangs hun diamanten huwelijk. In deze rubriek geeft het diamanten  bruidspaar een inkijkje in hun leven, 60 jaar lief en leed.

Zestig jaar samen, maar welbeschouwd waren ze eigenlijk elkaars B-keuze. Tijdens het gesprek komen steeds meer smeuïge verhalen los van vóór het moment dat de vonk oversloeg. Paula: “Jan zijn zus ging trouwen en zoals gebruikelijk in die tijd zocht hij een meisje om met hem mee te gaan naar dat feest. Bij de groentekweker waar mijn 15 jarige zusje Ineke in huis werkte was Jan knecht op de tuin. Jan: “ Ik had haar zusje wel eens met de auto naar huis gebracht maar ja, die was te jong. Zo kwam ik bij Paula uit.”
Zoveel feestjes waren er in die tijd niet, dus als je naar een feestje kon, wilde je wel flink uitpakken. Paula vult het verhaal lachend aan: “Mijn vriendin haar vriend wist dat Jan vrijgezel was. En tijdens het bal in de veiling werd ik getipt. Als het maar niet die kleine is zei ik nog. Maar aan het eind van de avond stonden we aan de slootkant te zoenen. Jan op een putdeksel zodat we even groot waren.”
In de avonduren werkte Jan voor zichzelf als groentekweker. Paula hielp regelmatig een handje mee. Jan legt uit: “Wij hadden van die bakken waar de groenten onder platte glazen ramen groeiden. Met een stok stutte je de ramen zodat ze open bleven staan en dan kon je de groente plukken.'
In de krant had Jan een advertentie gezien van een tuin met woonhuis aan de Bloemendaalseweg dat te huur stond. “We gaan kijken;” had zijn baas gezegd. De huurprijs was niet hoog maar er moest wel gelijk getekend worden. En zo kon het gebeuren dat Jan na afloop even bij de slager langs ging waar Paula werkte om het tekenen van de huurovereenkomst mede te delen. Paula: “Ik heb nog even gevraagd of er een wc binnen was en daarna zijn we alle twee weer aan het werk gegaan.”
Eenmaal thuis vertelde Paula het aan haar moeder, die reageerde nuchter; “Nou meisje dan zul je moeten trouwen."
"En aldus geschiedde; 16 september voor de wet en op 5 oktober voor de kerk. Er was geen brug vanaf de tuin naar de weg, dus alle groente van de tuin moest naar de weg gevaren worden! Alma, Ton, Leon en Marleen werden aan de Bloemendaalseweg geboren. Na zes jaar werd er een stuk weiland aan de Middelburgseweg aangekocht. Koeien eraf, huis erop en de rest van het weiland werd omgeploegd tot groentetuin. Paulien werd er geboren."
Het leven ging z'n gangetje en de kinderen groeiden op."Onze Leon werd boomkweker en begon aan de kant van de wetering op onze tuin. Zo is hij langzaam naar voren gekomen en hebben wij voor hem plaatsgemaakt. Jan is al jaren de ‘eindverantwoordelijke’ van de moestuin van de Kinderboerderij de Goudse Hofsteden. Het telen van groente zijn passie gehad. De jarenlange opgedane kennis zet hij nu in voor de moestuin van de Goudse Hofsteden.

Marlien van Leeuwen