v.l.n.r.Jørgen Veldman, Anita Talma, Sonja Stehouwer, Stefan Hagebeek en knielend Wilma Neefjes en Denise Blom.
v.l.n.r.Jørgen Veldman, Anita Talma, Sonja Stehouwer, Stefan Hagebeek en knielend Wilma Neefjes en Denise Blom. Foto:privefoto

Sporten moet voor iedereen bereikbaar zijn

gouda • 'Sporten is voor iedereen, ook als je niet veel geld hebt.' Dat is de boodschap op een nieuwe poster, die donderdagavond 14 oktober tijdens de Goudse Sportcongresweek is gepresenteerd.

De gemeente Gouda biedt financiële ondersteuning aan inwoners met een laag inkomen om mee te kunnen doen. Voor jeugd tot en met 17 jaar via de Rotterdampas/kindpas en sinds 1 januari 2021, als een pilot, met het Volwassenenfonds voor volwassenen. Maar het gebruik van deze regelingen voor sportdeelname (en ook cultuur bij de kindpas) is nog minimaal. Geschat wordt dat er tussen de 1600 en 1900 kinderen in armoede opgroeien in Gouda. Nog geen 25% van de voor hen beschikbare tegoedbonnen voor lidmaatschap voor sport of cultuur worden gebruikt. Daar waar sporten wetenschappelijk bewezen bijdraagt aan veel meer dan alleen je gezondheid.
Voor wie van de meerwaarde van sport nog niet overtuigd is, kijk eens naar het interactieve model dat door het landelijke kenniscentrum sport & bewegen is gemaakt over de effecten: https://hcm.kenniscentrumsportenbewegen.nl/ "Kom in beweging! Help de kennis over de Goudse regelingen, die er zijn, te vergroten door bijvoorbeeld de poster op te hangen of op je website te plaatsen. In een persoonlijk contact natuurlijk nog beter! Naast het plezier, die we hier aan individuele Gouwenaars bieden: het levert door de positieve effecten ook nog eens geld op voor de maatschappij. Voor ons allemaal.”
Op deze manier sloot Wilma Neefjes, lokaal contactpersoon Volwassenenfonds Gouda de workshop bij Sport.Gouda op 14 oktober af. Bij onder anderen Wilma zijn digitale posters op te vragen via wilma.neefjes@gmail.com/ Eind 2017 werd de Rotterdampas in Gouda ingevoerd. Hiermee kunt u meer dan 750 leuke dingen doen, gratis of met korting, in Gouda én de hele regio. Iedereen kan een pas kopen. Voor inwoners met een laag inkomen is de pas goedkoper en hun inwonende kinderen krijgen het Kindpakket + een gratis stadspas. Om te voorkomen dat kinderen niet mee kunnen doen is er het Kindpakket. De gemeente vergoedt onder meer de kosten voor het lidmaatschap van sportverenigingen of kosten voor muziek- en zwemlessen.  Kijk voor meer informatie op www.gouda.nl/kindpakket.Jørgen Veldman (links op de foto) interviewt wethouder Rogier Tetteroo op 30 oktober over kinderarmoede en de Rotterdampas voor Radio Gouwestad. Anita Talma en Sonja Stehouwer van de Papierwinkel helpen onder anderen met het aanvragen van de Rotterdampa.en Stefan Hagebeek van het Volwassenenfonds Zuid-Holland. Knielend zitten Wilma Neefjes en Denise Blom van SportpuntGouda.