Wethouder Michiel Bunnik (Financiën).
Wethouder Michiel Bunnik (Financiën). Foto: Marianka Peters

Afvalstoffenheffing blijft maar stijgen

gouda • Ondanks het feit dat we met z'n allen het  afval goed scheiden, gaat de afvalstoffenheffing komend jaar met maar liefst 12,58 procent omhoog, van 304 euro naar 344,50. Omgerekend ls dat 38,50 per huishouden.

Ook hondenbezitters moeten volgend jaar meer voor hun viervoeter betalen. In tegenstetlling tot andere gemeemtem. waar de hondenbelasting wotdt afgeschaft, wordt deze belasting in Gouda met 1.5 procent verhoogd. "Omdat er meer honden bij zijn gekomen,'' geldt de - nogal onlogische (red) - verklaring van wethouder Michiel Bunnik (financiën). Desondanks zegt Bunnik trots te zijn op de plannen voor komend jaar, zoals het kenniscentrum Bodemdaling in de Gouwekerk en de realisering van Campus Gouda. ,,We hebben een HBO opleiding en voldoende reserves én kunnen blijven bouwen aan de toekomst van onze stad. We staan er als gemeente goed voor."
Met de verhoging van de afvalstoffenheffing in het achterhoofd, maakt 'afval scheiden loont' een stuk ongeloofwaardiger, maar de wethouder haast zich te zeggen dat het niet scheiden van afval nog duurder zou uitvallen. Het was voor de wethouder geen 'appeltie - eitje' om de begroting te maken. Dat heeft voornamelijk te maken met de kosten van de jeugdzorg en van corona. " Maar, we hebben voldoende reserves én kunnen blijven bouwen aan de toekomst van onze stad. Dat is vooral in deze bizarre tijd iets om trots op te zijn. Het is de laatste begroting van deze bestuursperiode. Dankzij het zorgvuldige financiële beleid dat we de afgelopen jaren hebben gevoerd, staan we er als gemeente goed voor. Een mooie start van een feestelijk jubileumjaar.” Waar de gemeente extra op wil inzetten is de uitvoering van het Integraal Huisvestingsplan Scholen. "Binnenkort wordt de Ark opgeleverd en maken we een begin van de nieuwbouw voor onder anderen de Triangel." Daarnaast worden de plannen voor de energietransitie steeds duidelijker,
"Daarbij komt het verder versnellen van woningbouw en het realiseren van honderden extra woningen voor starters en doorstromers van alle leeftijden en voor iedere portemonnee, het voorbereiden en uitvoeren van het Verkeerscirculatieplan om Gouda ook in de toekomst goed bereikbaar te houden en het uitvoeren van onderhoud aan sportvelden en -accommodaties."
Voor 2022 verwacht het college nog een tekort in de begroting. Dit betekent dat de inkomsten lager zijn dan de gemaakte kosten. In 2023, 2024 en 2025 is de begroting weer sluitend. De inkomsten zijn dan even hoog als de gemaakte kosten. Het weerstandvermogen van de gemeente is gezond en dat houdt in dat Gouda voldoende reserves heeft om risico's op te vangen. Wethouder Bunnik: "Het maken van deze meerjarenbegroting was een behoorlijke uitdaging. Net als de meeste andere gemeenten in Nederland, heeft Gouda te maken met stijgende kosten voor de jeugdzorg en maatschappelijke ondersteuning. Samen met de G40 en de VNG heeft Gouda zich sterk gemaakt bij het Rijk voor extra inkomsten hiervoor. Deze extra inkomsten hebben de gestegen kosten voor een deel opgevangen.” De coronapandemie is nog niet voorbij en de gevolgen van corona zullen ook de komende jaren nog voelbaar blijven. Wethouder Bunnik: "Corona heeft grote impact op het leven van veel Gouwenaars. Als gemeente kunnen we dankzij de gezonde financiële positie ook de na-effecten, zoals de uitgestelde zorgvraag en mogelijke extra bijstandsuitkeringen, het hoofd bieden en een impuls geven aan de economie. De gemeenteraad besluit op 10 november.

Marianka Peters