Het leegstaande kantoor op de Goudse Poort wordt mogelijk een AZC
Het leegstaande kantoor op de Goudse Poort wordt mogelijk een AZC Foto: Marianka Peters

Mogelijk een AZC in de Goudse Poort

gouda • Het COA hoopt het pand voor minstens 30 jaar te kunnen gebruiken, gecombineerd met winkels op de begane grond en ruimte voor bijvoorbeeld ateliers of beginnende bedrijven. Dat blijkt uit een brief van het COA aan het Goudse stadsbestuur en aan de gemeenteraad.

Als het stadsbestuur en de gemeenteraad groen licht geven, zal er ook naar geïnteresseerde bedrijven moeten worden gezocht. De hoop is dat er voor de zomer volgend jaar een concreet plan ligt. Een grove inschatting is dat – mocht alles lukken – het pand pas begin 2025 in gebruik kan worden genomen.
De gemeente heeft met bestuursvoorzitter van het COA, oud burgemeester Milo Schoenmaker, twee verkennende gesprekken gevoerd. Het stadsbestuur is in de brief enthousiast over de plannen. 'De ambitie van Gouda is om een inclusieve stad te zijn, waar de verbondenheid wordt bevorderd tussen inwoners met verschillende culturele achtergronden’, staat in de brief. Het is nu aan het COA ‘een proces in te richten’ waarbij de inwoners en ondernemers betrokken worden en om uiteindelijk met een concreter plan naar de gemeenteraad te komen.
Het COA heeft intern onderzoek gedaan naar de Goudse Poortlocatie en is ervan overtuigd dat het pand voldoende potentie heeft.
Hoeveel statushouders, in het Goudse Poortgebouw zouden moeten komen, is nog niet bekend.
Dat hangt af van hoeveel ruimte voor bedrijven en andere functies in het pand moeten komen om de plannen financieel haalbaar te maken. Aantallen zullen dus pas bekend worden als het COA met een concreet voorstel komt.

 Voor Gouda is het plan gunstig, stelt het COA.
Het pand zou zijn bedoeld voor statushouders die al aan Gouda en andere gemeenten in de regio zijn gekoppeld. ‘Door al in een vroeg stadium in de stad te komen wonen, kunnen zij alvast starten met inburgeren. Dit draagt bij aan het toekomstperspectief van de nieuwe inwoners van Gouda, waar de gemeente zelf ook van meeprofiteert.
Als de gemeente meewerkt aan het verzoek van het COA, dan zal het COA de haalbaarheid onderzoeken.
De inschatting van het COA is dat er medio 2022 een concreet plan moet liggen.
Het COA vindt draagvlak belangrijk en heeft alle bedrijven en organisaties op het bedrijventerrein geïnformeerd omtrent de plannen. Uiteindelijk beslist de Goudse gemeenteraad.Wanneer het plan in de raad wordt behandeld is nog niet bekend.

Marianka Peters