• Evert Josemanders tussen de brokstukken van Graaf Floris V, maar hij houdt de moed erin.
• Evert Josemanders tussen de brokstukken van Graaf Floris V, maar hij houdt de moed erin. Foto: Remco van Gastel

Uitgedroogde koppen en giftige stoffen

Begin met veel tegenslagen

gouda • Omgeven door uitgedroogde koppen en giftige stoffen, in een te krappe kelder. Geen al te glorieus verhaal, begrijpt Evert Josemanders zelf ook: “Ik kan me voorstellen dat de organisatie van Gouda750 zich achter de oren krabt als ze me zo zouden zien.” 

De Goudse Giganten moeten het meesterwerk worden voor kunstenaar Evert Josemanders. Graaf Floris de Vijfde, Erasmus, Coornhert, maar ook burgemeester James en Abdulah Laaguili, de eerste Marokkaanse bewoner van Gouda, maken deel uit van de Goudse Giganten, een verzameling van negen belangrijke figuren uit de Goudse geschiedenis, die volgend jaar als metershoge poppen hun intrede doen in de stad. De komende maanden volgt de Goudse Post het maakproces van de diverse personages op de voet. Vandaag deel 2.


Teletubbie

Een maand terug vreesde Evert vooral nog dat zijn 5 meter hoge Goudse Giganten na één regenbui in een natte berg kranten zouden veranderen. Hij ging de afgelopen weken daarom met polyester aan de slag. Dat bleek geen succes. “Ik heb Coornhert ermee ingesmeerd, maar dat stonk echt verschrikkelijk, ik heb drie dagen koppijn gehad. Giftig spul, las ik later. Het werkte ook helemaal niet. Toen ik het eraf probeerde te trekken, brak alles in stukken. Dat is alleen te voorkomen door het dikker erop te smeren, maar dan lijkt Coornhert straks net een Teletubbie.” Evert stapte toch maar weer over op papier-maché. Vijf lagen dik dit keer, pas dan is het sterk genoeg. “Maar wat een klus zeg… De stukjes papier mogen niet groter zijn dan een postzegel, het kost me daardoor bijna een dag werk per laag. En ik mag ook niet gaan lummelen, want die koppen van klei drogen veel sneller uit dan ik dacht. Hier moet je zien, die kin van Floris, helemaal gebarsten. Gelukkig had ik nog wat houten stokjes om hem te ondersteunen.”


'Heb je zijn haardos weleens gezien? Een beetje coupe André Rieu'

Ventileren

Dat vijf dagen papier-macheën per kop had Evert niet ingecalculeerd. “Eigenlijk moet ik nu hulptroepen inschakelen, maar ja, dat lukt niet in deze kelder. Met één zo’n kop op de vensterbank en de andere op de wasmachine, pas ik er zelf nog amper tussen, haha.” Nadat zijn lachbui overgaat in een hoestbui: “Ja, ik zou wat beter moeten ventileren inderdaad.”  Gelukkig zijn er ook lichtpuntjes. “Voor het bouwen van de draagconstructie kwam ik uit bij een carnavalsvereniging in Hoeven, Noord- Brabant. Ongelooflijke vaklui, ze kunnen echt alles maken. Er is alleen één probleem, ze hoeven maar naar iets te kijken en het is carnaval. Een mooi feest, maar niet voor Gouda750. Ik wil geen karikatuur maken van de poppen. Graaf Floris was een vorst, die moet kracht uitstralen, dan helpt het niet als zijn tong uit zijn mond hangt.”


Kapsel

De technische kennis van de carnavalsvereniging komt ook van pas bij het kapsel van Floris. “Heb je zijn haardos weleens gezien? Een beetje coupe André Rieu. Ik heb het geprobeerd te kleien. Veertig kilo klei had ik nodig. Precies toen ik dacht dat kapsel goed zat, kwam die hele berg er weer af. Een mat van dierenhaar hielp ook niet, daarmee leek het net alsof er een poedel op het hoofd van Floris was geland. De jongens in Hoeven denken dat ik met purschuim een goede coupe kan maken. Ga ik dit weekend heen, benieuwd hoe dat uitpakt.” Ondanks de tegenslagen houdt Evert goede hoop. “Zo gaat het vaker als ik me ergens in stort, vooraf heb ik geen idee hoe ik het ga aanvliegen. Meestal komt het wel goed.” Een geruststellende gedachte voor de organisatie van Gouda750.


Complex

Het project van Evert is complex. Een grote reus van 12 meter gaat er vanwege gevaarlijke situaties niet komen. De negen andere Goudse Giganten die Evert had voorgesteld, komen er wel. Zij hebben allemaal een link met de Goudse geschiedenis. "Die poppen van 4-5 meter zijn smurfen in vergelijking met die 12-meter-Floris. Een eitje, dacht ik. Maar achteraf is dat nog best complex." Niet gek, het blijft een uniek project. In andere landen wordt dit soort poppen ook regelmatig gemaakt, maar nergens zo groot als Evert ze door Gouda wil laten lopen. ‘In Spanje hebben ze een traditie met dit soort giganten, maar die dingen zijn wat kleiner en minder beweeglijk dan ik de Goudse Giganten wil maken." Het is waarschijnlijk niet de laatste les voor Evert, al is dat deel van het avontuur. "Het belangrijkste is dat ze in januari af moeten zijn."