Burgemeeester Pieter Verhoeve met Julia van der Sprong
Burgemeeester Pieter Verhoeve met Julia van der Sprong Foto: Jan van den Berg

Lintje voor Paralympische sporter

gouda • Paralympische rolstoelbasketbalster Julia van der Sprong is benoemd tot Ridder in de Orde van Oranje-Nassau.

Vrijdagmiddag, 1 oktober. Koffie, thee en Goudse siroopwafels staan klaar in het voorportaal van het stadhuis en burgemeester Pieter Verhoeve is geheel voorbereid. Vandaag mag hij een Koninklijke onderscheiding uitreiken aan Julia van der Sprong. Tijdens de Paralympische Spelen in Tokyo behaalde zij met het rolstoelbasketbalteam een gouden medaille.

Voor deze prestatie is zij benoemd tot Ridder in de Orde van Oranje-Nassau.

De geboren en getogen Julia van der Sprong was al jong zeer sportief. 

Zij speelde in de A1 bij de Goudse Hockeyvereniging GMHC en zij schaatste en skeelerde bij de Schaatsclub Gouda. 

Op haar 16e kreeg ze een zeldzame acute ontsteking aan de ruggenmerg. Hierdoor raakte de zenuwen in haar rug beschadigd met een dwarslaesie als gevolg. Dankzij intensieve revalidatie is een deel hersteld. 

Julia kan nu wel weer lopen, maar niet meer rennen en springen.


Respect

Burgemeester Verhoeve had diep respect voor de wijze hoe Julia met haar ziekte omging en op het enorme doorzettingsvermogen van de jonge sporter. 

De sportieve Julia maakte in het revalidatiecentrum kennis met rolstoelbasketbal. En met veel succes. Met het Nederlands team werd ze al eerder Wereldkampioen, Europeeskampioen en nu ook Olympisch kampioen. 

In 2018 ontving zij uit handen van (sport)wethouder Michiel Bunnik de Goudse Sportpenning voor de behaalde Europese en Wereldtitel en nu een Koninklijke onderscheiding.