De Reddingsbrigades in volle actie op het onderdeel estafette.
De Reddingsbrigades in volle actie op het onderdeel estafette. Foto:Jan van den Berg

Veel clubrecords in Gouda gesneuveld

gouda • Het Groenhovenbad bruiste afgelopen weekend eindelijk weer van wedstrijdactiviteit. De Goudse Reddingsbrigade en Reddingsbrigade Nederland organiseerden het Nederlands Kampioenschap Lifesaving voor teams. 

De jubilerende 100-jarige Goudse Reddingsbrigade ontving op 2 en 3 oktober in totaal zo'n 250 zwemmend redders van collega brigades uit Boxtel, Delft, Dordrecht, Echt, Heythuysen, Melick en Herkenbosch, Oss, Rosmalen, Waddinxveen en Weert.
Zaterdagmiddag trappelden de jeugdleden t/m 14 jaar zich fanatiek door alle wedstrijdonderdelen. De GRB stond aan de start met een C-meisjes- als C-jongensteam. Beide teams eindigden als tweede in het eindklassement. Een van de meisjesduo's won daarnaast goud op het onderdeel linethrow. Het jongensduo won op datzelfde onderdeel ook goud in een supersnelle tijd en zij kunnen daardoor een nieuw Nederlands record op hun naam schrijven. Op zondag reisden de deelnemende brigades opnieuw naar het Groenhovenbad en kwamen de zwemmers van 15 jaar en ouder in actie. Namens de GRB waren in elke leeftijdscategorie zowel een dames- als herenteam aanwezig. Deze ervaren lifesavers zorgden voor een waar spektakel. Het jongens B team en dames A team wonnen de zilveren medaille. De master heren behaalden de derde plek op het podium. Meisjes B en heren A wonnen goud en mogen zich dus Nederlands Kampioen noemen. Op het onderdeel linethrow won een duo van heren A goud en de master heren pakten het brons. Naast de medailles sleepte de Goudse Reddingsbrigade twee nieuwe Nederlandse records binnen en sneuvelden er minstens tien oude clubrecords. "Dat wij nu, na deze coronaperiode van niet en heel weinig training, zulke goede resultaten hebben behaald is te danken aan de wedstrijdmentaliteit van onze zwemmers en trainers. Zij hebben zich van hun beste kant laten zien en het uiterste uit zichzelf gehaald.” aldus GRB-trainer Wim van Grieken.
Alle onderdelen zijn gebaseerd op het zwemmend redden van drenkelingen, waarbij dat nu in teamverband zo goed én zo snel mogelijk gedaan dient te worden. De wedstrijdonderdelen waren vervoersestafette met ring of reddingspop, estafette met zwemvliezen, lijnredding met tuigje, torpedoboei- en reddingsestafette, ring- of popduiken voor ploegen, hinderniszwemmen en line throw. De jongste zwemmers zwommen een aantal onderdelen over een aangepaste afstand. Ook GRB-voorzitter Hans te Hennepe blikt tevreden terug op dit sportieve weekend "Als GRB staan wij bekend om onze goede wedstrijdorganisatie, dat hebben wij te danken aan onze vrijwilligers. Net zoals bij elke wedstrijd in vele sporten, kon ook dit NK niet georganiseerd worden zonder de vrijwillige inzet van officials, mensen voor de catering, administratie, materiaal, EHBO-ers, gastenontvangst, beeld en geluid. In totaal waren er bij dit NK zo'n 90 vrijwilligers actief om alles in goede banen te leiden."