De jeugd van ONA mocht als eerste het veld op.
De jeugd van ONA mocht als eerste het veld op. Foto: Astrid den Haan

Hoofdveld ONA in gebruik genomen

gouda • De voetballers in  Korte Akkeren houden voortaan droge voeten. Ook de omwonenden hoeven niet bang meer te zijn voor natte voeten in de straten. 

De renovatie van het hoofdveld van Voetbalvereniging ONA is succesvol afgerond. De speciale waterberging onder het hoofdveld is een mooi voorbeeld van een succesvolle en duurzame samenwerking tussen sportvereniging, gemeente Gouda, SPORT•GOUDA en in dit geval ook Hoogheemraadschap van Rijnland.  

Het voetballen werd er de laatste jaren bij ONA niet droger op. Het veld stond met regelmaat blank na een heftige regenval. Ook de wijk De Korte Akkeren ondervond de gevolgen van het veranderende klimaat. Door afwisselend periodes van droogte en zware regenbuien kwamen de straten steeds sneller blank te staan, de enige weg die het water nog op kon gaan. Na rijp beraad, dat al startte in 2018, kwamen gemeente Gouda, Hoogheemraadschap van Rijnland en SPORT•GOUDA tot een duurzame, creatieve oplossing. Niet minder dan 7.500 m2 aan waterbergende kunststof kratten onder het voetbalveld zorgen nu voor een mooie, goed bespeelbare grasmat én droge voeten in Korte Akkeren. Het idee klinkt simpel, maar werkt ingenieus. Bij heftige regenval wordt het water tijdelijk opgeslagen in de kratten met een totaal inhoud aan 600m3 onder het veld en stroomt daarna in een rustiger tempo alsnog in de bodem en de omringende sloten. De kratjes zijn gemaakt van gerecycled kunststof. Eind juni lagen alle kratten op hun plek en kon het inzaaien beginnen.

Wethouder Sport Michiel Bunnik: “Met deze prachtige groene grasmat is ONA klaar voor de toekomst!"