Tijdens hun eerste wedstrijd werden de Cheasy Dragons Nederlands kampioen,
Tijdens hun eerste wedstrijd werden de Cheasy Dragons Nederlands kampioen, Foto: Marianka Peters

Cheasy Dragons direct kampioen

gouda • Als je het eentonige geluid van de grote trom van verre al  steeds  dichterbij hoort komen, weet je het zeker. De Cheasy dragons met Jeroen Hotze op de grote trom, zijn in aantocht.

Dankzij Jeroen Hotze, eigenaar van restaurant de Vrijheid op Goudasfalt, heeft Gouda voor het eerst in de geschiedenis een echt Drakenbootteam.

Een stel potige kerels, die zich explosief in een paar minuten helemaal 'leeg' peddelen. "Het is een brute en machtige sport," vindt Hotze. "Als ze eenmaal op stoom zijn en ze peddelen gelijk en in het goede ritme, lijkt de boot uit het water te komen en te gaan zweven." Een drakenbootteam opzetten is Hotze niet vreemd. "In Oudewater heb ik ook ooit een drakenbootteam opgezet en daarmee best wel succesvol op wedstrijden gescoord."


Na nauwelijks een paar weken training meldden de Cheasy Dragons zich aan voor de Nederlandse Kampioenschappen Drakenboot racen, die vorige week zaterdag gehouden werden op de Bosbaan in Amstelveen. '' Voor de Cheasy Dragons een kans om voor het eerst één wedstrijd mee te kunnen maken. Het was als training bedoeld om je eigen trommel te volgen. Als je tijdens een wedstrijd zoveel trommels om je heen hoort, ben je snel geneigd het ritme van een andere boot over te nemen,"legt Hotze uit. "Maar we gingen zo lekker.  Er werd door ons gepeddeld in een nieuwe klasse. 10 peddelaars in een grote boot. Zonder verwachting stapten wij in de boot. Even warm draaien en toen de eerste heat 500 mtr. De zwaarste afstand die ongeveer 2.5 minuut duurde. 2.5 minuut volle bak trekken aan die peddel en we werden eerste. We streden tegen 4 andere boten. Allemaal goed getrainde peddelaars. Dat was voor iedereen een grote verrassing en dat smaakt naar meer. de tweede heat verloren we nipt en de finale was voor ons weer een overwinning. Op de 200 mtr was het even het juiste slagtempo zoeken en werden we ook eerste."

Dit betekent dat de Cheasy Dragons zich Nederlands Kampioen mag noemen op de 500 en 200 meter in de klasse 10 peddelaars. 


Inmiddels heeft Hotze de smaak te pakken en heeft hij  een tweede drakenboot aangeschaft met 14 bankjes en meer beenruimte voor de peddelaars. 

Alle ogen zijn gericht op het openingsweekend van Gouda 750 jaar volgend jaar. Dat wordt georganiseerd door Gouda Waterstad.

Eén van de activiteiten tijdens Gouda Waterstad is een drakenbootrace op de Hollandsche IJssel. ''Wij willen furore maken tijdens Gouda 750 jaar en kampioen van Gouda en Nederlands kampioen worden." 

Het drakenbootteam bestaat uit een paar medewerkers en vrienden van de Vrijheid, maar nieuwe peddelaars zijn van harte welkom. 

Interesse om de uitdaging aan te gaan? Neem contact op met Jeroen Hotze en stuur een mailtje naar:
jhotze@icloud.com.