Kunst en geloof thema Goudse Glazenlezing

gouda • Op zaterdag 2 oktober wordt in de Sint-Jan de Goudse Glazenlezing gehouden. In deze jaarlijkse lezing worden de beroemde gebrandschilderde glas-in-lood ramen van de kerk steeds vanuit een ander gezichtspunt belicht.

Dit jaar zal de lezing worden verzorgd door prof. dr. Xander van Eck, hoogleraar Kunstgeschiedenis aan de faculteit Beeldende Kunst en Design van Izmir University of Economics. Hij zal deze middag toelichten hoe protestants Gouda zich de katholieke glazen toe-eigende. Ook zal de lezing de officiële presentatie zijn van zijn nieuw verschenen boek ‘The Gouda Windows (1552-1572), Art and Catholic Renewal on the Eve of the Dutch Revolt’

Gouda is terecht trots op de Goudse Glazen, en het gegeven dat de meeste werden gemaakt voor katholieke opdrachtgevers is nu iets waar niemand meer van wakker ligt. Maar het blijft toch verwonderlijk dat ze de beeldenstorm en de daaropvolgende periode van de Opstand en de Tachtigjarige Oorlog ongeschonden hebben overleefd. Xander van Eck zal in zijn lezing laten zien dat het nieuwe protestantse stadsbestuur en de kerkelijke gemeente zich wel degelijk ongemakkelijk moeten hebben gevoeld bij sommige aspecten van het overgeërfde kunstbezit, getuige een reeks ingrepen aan het eind van de zestiende en in de zeventiende eeuw. De middag begint om 13.00 uur. Toegang: € 9,00 - volwassen, € 5,25 - 13 t/m 17 jaar, CJP en collegekaart. Vrienden van de Sint-Jan, Museumkaart-, Rotterdampas- en ICOM-pashouders hebben gratis toegang.