Afbeelding
Foto:

Gouda zet bierhistorie op de kaart

gouda • Gouda, stad van kaas, kaarsen en stroopwafels. Maar ook van Goudsch Kuijtbier, want wat weinig mensen weten is dat Gouda een roemrijk verleden heeft als bierstad. Op zaterdag 25 september kwam de bierhistorie tot leven in het middeleeuwse centrum van Gouda.

Onder de klanken van 'geef ons een biertje, voor ons pleziertje' ontdekten de deelnemers aan de theaterwandeling hoe Gouda de grootste exporteur van bier werd en hoe ze die titel weer verloor. De route startte in het stadhuis op de Markt. Op de ontdekkingstocht ontmoetten ze schippers en zakkendragers, brouwers en zuipschuiten, die vertelden hoe belangrijk Gouda was als bierstad. Van de Donkere Sluis ging het gezelschap via  de Westhaven naar de IJsselkade. Het theaterpektakel werd onderbroken voor een proeverijtje met muziek bij het IJsselhuis. De wandeltocht werd vervolgd langs Kleintheater Zwaan, het Zakkendragershuisje naast de Sint Jan en eindigde bij de Goudse Eend, waar Remco van Gastel zijn boek ‘Stad van bier’ signeerde.

Op maandag 11 oktober geeft Remco van Gastel, auteur van het recent verschenen boek ‘Stad van bier', een lezing over de Goudse bierindustrie in de middeleeuwen. Vroegere stadsbestuurders zeiden het al: 'Gouda is gefundeerd op bier'. En daar was geen woord van gelogen. Want halverwege de vijftiende eeuw, nog geen twee eeuwen nadat de stad stadsrechten had gekregen, groeide Gouda uit tot de grootste bierproducent van Europa. Bijna een eeuw lang was het de bierindustrie die het ritme van de stad bepaalde. De biernijverheid gaf werk aan duizenden stadsgenoten, die jaarlijks tientallen miljoenen liters bier produceerden. Dat bier was geliefd onder alle lagen van de bevolking en werd gedronken tot ver buiten de eigen stadsgrenzen. Het gaf de ontwikkeling van de stad een flinke impuls. Des te wonderbaarlijker is het dat er vandaag de dag nog zo weinig van die middeleeuwse brouwers te zien is in de stad. Remco van Gastel dook in deze geschiedenis en publiceerde hierover, samen met Die Goude, het boek 'Stad van bier'. Dat de eerste druk van dit boek al binnen drie weken uitverkocht was, geeft aan dat hij niet de enige was die zich verwonderde over dit bijzondere hoofdstuk uit de Goudse geschiedenis. Tijdens zijn lezing gaat Remco in op de rol die bier speelde in de middeleeuwen, het ontstaan van de Europese bierhandel en hoe de Gouwenaars hierbij betrokken raakten. Vervolgens laat hij zien welke ontwikkelingen, zowel binnen als buiten de stad, ertoe leidden dat de Gouwenaars een koppositie konden innemen in deze Europese bierhandel en welk effect dit had op de stad en haar inwoners. Ten slotte zal hij uiteen zetten hoe het uiteindelijk misging voor de brouwers en waarom we hier tegenwoordig nog zo weinig van terugzien in de stad.
De lezing zal gehouden worden in Concordia, Westhaven 27 in Gouda. Wij zullen de Coronamaatregelen volgen en uw QR-code controleren. De QR-code kunt u op uw smartphone installeren via uw DigiD. De CoronaCheck App op een telefoon werkt goed. Het is ook mogelijk om de QR-code thuis uit te printen en het papier mee te nemen naar Concordia.

Foto's: Marianka Peters en Jan van der Spree.