• Het ruimtelijke gevoel van groen, lucht en water.
• Het ruimtelijke gevoel van groen, lucht en water. Foto: Maaike Hoonhout

Kijk op Straat met Maaike Hoonhout

gouda • Negen wijken, zeventig buurten, 1152 straten, in elk kwartaal en jaargetijde vastgelegd door een 20-tal fotografen. 

Dat is het fotoproject Kijk op Straat Gouda 750 jaar. In aanloop naar Gouda 750 jaar stellen de fotografen, die bezig zijn met het fotoproject zich bij toerbeurt voor.

'Mijn naam is Maaike Hoonhout (@MKHNHT). Ik ben grafisch ontwerper en fotograaf/kunstenaar. Mijn motto is dat inspiratie op straat ligt, zó voor het oprapen. Ik sta graag stil bij de alledaagse schoonheid door haar vast te leggen met mijn camera. Ik noem mijzelf een ‘plaatjes verzamelaar’. Omdat ik in Gouda woon, wordt deze stad in mijn fotoarchief goed vertegenwoordigd. Sinds enkele jaren zijn grote collages van mijn Goudse plaatjes te zien op het station van Gouda en aan de singelzijde van Kempkes Optiek. 

Ik vind het een mooi idee om elke straat in Gouda te laten zien door verschillende ogen. Fotograferen gaat om kijken én zien. En dat is heel persoonlijk want iedereen heeft aandacht voor andere dingen. Mijn blik wordt vaak getrokken door kleuren, spiegelingen, schaduwen en spannend lijnenspel. Als fotograaf bepaal je het kader van wat zichtbaar is. Voor deze rubriek koos ik voor een foto die ik maakte in de wijk Oosterwei.Ik was hier lang niet geweest. Ik werd aangenaam verrast door het ruime en groene hart midden in de wijk. Ik had geluk door een zonnige lenteavond te kiezen, waardoor het tafereel kleurrijk mijn lens in scheen. Ik bedacht mij wat een mooi uitzicht dit is vanuit de woningen achter mij. Het onderwerp dat ik voor dit Willem Idenburgpad in de schijnwerpers wil zetten is namelijk het ruimtelijke gevoel van groen, lucht en water.