jan Wo
jan Wo Foto:

Broederschap bestaat 25 jaar

gouda •  Op donderdagavond 9 september vierde de “Broederschap Sint Jan” samen met haar donateurs het 25 jarig jubileum. 

Dit is overigens een jaar later dan gepland, echter kon de jubileumviering vanwege de Corona beperkingen niet eerder door gaan. Tijdens deze bijeenkomst in de Sint Janskerk overhandigde voorzitter Jan Willem van der Wolf een cheque ad. €. 30.000,- aan George de Soeten (Voorzitter van Kerkbeheer Protestantse Gemeente te Gouda) voor het groot onderhoud van de Sint-Janskerk. 

Vervolgens ontving initiatiefnemer van de Broederschap en (mede)oprichter, Gerard Van Nieuwpoort Sr. een Erepenning van de Broederschap.

De Stichting Broederschap Sint-Jan werd 25 jaar geleden opgericht en heeft als doel om vanuit het bedrijfsleven het rijke cultuurgoed van de Goudse Sint-Jan financieel te ondersteunen. Momenteel zijn ruim 40 bedrijven uit de Goudse regio aangesloten..
Met donaties wordt een 'spaarpotje' gecreeërd vanwege de hoge onderhoudskosten van de monumentale kerk. Eén van de succesvolste projecten die dankzij de Broederschap is gerealiseeerd, is Goudse Glazen Uitgelicht.

Jaarlijks worden rond de kerstdagen de wereldberoemde gebrandschilderde ramen van binnenuit aangelicht. De Sint-Jan vormt dan een uniek ‘decor' voor Gouda bij Kaarslicht. Het project is geheel gefinancierd en uitgevoerd door bedrijven uit de Stichting Broederschap Sint-Jan. Deze Erepenning is uitgevoerd in zilver en voorzien van het logo van de "Broederschap Sint-Jan”, en werd vervaardigd door Juwelier De Vooys.


Marianka Peters