Joost Visbeen: 'Hoe een obrssie kan leiden tot een bizarre moord.'
Joost Visbeen: 'Hoe een obrssie kan leiden tot een bizarre moord.' Foto:

Obsessie eindigt in bizarre moord

gouda • De Goudse oud-rechercheur Joost Visbeen is bekend als de Goudse Baantjer vanwege zijn politiethrillers. Hij beschikt over een ijzeren geheugen. In deze rubriek blikt Visbeen terug op zijn werkzame jaren op het hoofdbureau van politie Houtmansgracht, waar dingen gebeurden die de krant nooit haalden. Tot nu toe dan. Hier het verhaal van een 'crime passionel'.


'We moeten terug in de tijd. In de middaguren van 10 juli 1996 belde een hevig geëmotioneerde man, Hans B., de meldkamer van de politie. Net thuisgekomen van zijn werk trof hij zijn vriendin Laura dood in de badkuip aan.

De eerste gedachte, toen de politie ter plaatse kwam, was dat het een ongeluk betrof. Dat Laura tijdens het douchen of baden onwel was geworden, gevallen, een wond aan het hoofd had opgelopen en daardoor bewusteloos was geraakt en verdronken.

De technische recherche stelde echter een etherlucht in de woning vast. Na beoordeling van de hoofdwond concludeerden zij dat er eerder gedacht moest worden aan een verwonding door een slagwapen. Deze conclusie werd later door een arts bevestigd.

Tijdens het onderzoek kwamen zulke bizarre details naar boven, die in een Goudse moordzaak nooit eerder waren voorgekomen.  

Huwelijk

Wat er aan vooraf ging. Hans B. en Elly de G. waren 32 jaar getrouwd. Uit hun huwelijk waren drie kinderen geboren. In 1994 liet Hans zijn vrouw weten van haar te willen scheiden. Hij verliet haar en een jaar later ontmoette hij in het Nijmeegse zijn nieuwe liefde, de weduwe Laura B. Toen Elly, inmiddels zijn ex, dat ter ore kwam, sloeg zij ongenadig hard terug met een crime passionel. 

Obsessie

Intussen was Laura bij Hans ingetrokken. Vanaf dat moment werd het leven van de nieuwe geliefden voor Elly een obsessie, hetgeen uiteindelijk leidde tot de dood van Laura. Zowel in Gouda, als in Nijmegen werd door Elly talloze keren vernielingen aan Laura’s auto aangebracht. 

Voorts bekladde zij de gevel van de woning met woorden als: ‘sloerie’, ‘slet’, ‘hoer’, en stak zij Laura's auto in de brand. De rechter veroordeelde haar tot een gevangenisstraf en legde haar een straatverbod op voor de wijk Bloemendaal in Gouda. Echter aan dat laatste had ze maling, want ze overtrad dat verbod diverse keren. 

Alarmpistool

Ondertussen had Elly de Rotterdammer Koss leren kennen die ze, volgens insiders, geheel in haar macht had. Op de bewuste 10 juli 1996 toog hij met haar naar de woning van Hans en Laura aan de Haastenburg in Gouda. Ze had Koss voorzien van een alarmpistool en een flesje ether. 

Aan de hand van het later opgemaakte sectierapport bleek dat Laura enkele keren met een hard voorwerp, vermoedelijk het alarmpistool, op het hoofd was geslagen, waarbij ze bloedende hoofdwonden had opgelopen. Tevens werd een concentratie ether in haar bloed vastgesteld. 

Oostvoorne

Later op de dag bracht Elly haar vriend Koss naar zijn boot in Oostvoorne. Terwijl ze naast elkaar het terrein opliepen, zakte Koss in elkaar en bleef levenloos liggen. Om alle betrokkenheid van Elly bij de dood van Koss uit te sluiten, werd zij verdacht van moord op haar handlanger en werd het reeds ter aarde bestelde lichaam opgegraven. 

Uit sectie bleek Koss te zijn overleden aan een hersenbloeding, zodat Elly werd vrijgesproken. De Officier van Justitie eiste 15 jaar gevangenisstraf en tbs met dwangverpleging."