v.l.n.r. Els Scholten, Marion Suyker en Corine DIjkstra.
v.l.n.r. Els Scholten, Marion Suyker en Corine DIjkstra. Foto: Marianka Peters

Meer straatnamen van vrouwen

gouda • Afgelopen zarerdag  werd door het Vrouwennetwerk van Gouda voor de tweede maal de wandel- en fietsroute georganiseerd langs pleinen en straten die voor deze gelegenheid waren omgedoopt in de namen van vrouwen die veel betekend hebben voor Gouda.

 Ook in Gouda is de verhouding tussen straten die genoemd zijn naar mannen en straten die genoemd zijn naar vrouwen bij lange na niet in evenwicht. Slechts 16 procent van de Goudse straten is vernoemd naar een vrouw. Het zit nog onvoldoende in onze cultuur om belangrijke, inspirerende vrouwen op deze manier te eren.

Onder het motto “Gouda verdient meer vrouwenstraatnamen” waren 21 belangrijke Goudse vrouwen uitgelicht, ieder met hun eigen verhaal om te laten zien aan meisjes en jonge vrouwen dat de wereld voor hen open ligt en dat ze kunnen bereiken wat ze maar kunnen bedenken. Bij elke straatnaam werd het verhaal van de betreffende vrouw door een ‘vertelster' aan het publiek verteld. Zo vertelde oud-wethouder Els Scholten die middag 16 keer het verhaal over Jacobina van Dantzig-Melles (1886-1972), de eerste vrouwelijke wethouder van Gouda. "Zij had onder meer de portefeuille onderwijs en zorgde ervoor dat er 15 basisscholen bijkwamen. Zij verdient eigenlijk twee straten." Voorafgaande aan de wandel- en fietstocht werd voor het stadhuis van Gouda door Marion Suyker namens de Stichting Gouds Vrouwennetwerk het boekje "Goudse vrouwen op de kaart” overhandigd aan wethouder Corinne Dijkstra. Dit boekje is de opmaat naar een groter project tijdens Gouda 750 jaar, waar zoveel mogelijk verhalen over Goudse vrouwen zullen worden verzameld.